fbpx Милена Драгийска, Лидл България: Предлагаме разнообразни възможности за развитие, и то на световно ниво | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Милена Драгийска, Лидл България: Предлагаме разнообразни възможности за развитие, и то на световно ниво

"Като работодател следваме онези етични норми и ценности, които трябва да са в основата на човешките взаимоотношения. Нашите принципи са да бъдем винаги коректни и открити, да създаваме сигурност и спокойствие за нашите служители", това сподаля в интервю за списанието Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България. Ето какво още разказва за възможностите за развитие на кадрите в компанията.

Г-жо Драгийска, в началото на тази година Лидл България получи признанието „Най-добър работодател в България“ за 2017 г. Какво означава за вас това отличие?

- Като всяка една награда, означава две неща – от една страна е признание, а от друга, голяма отговорност. В Lidl обичаме да казваме, че успехът – това са нашите служители. Защото зад всеки отличен резултат, признание или награда стоят тяхната ангажираност, професионализъм и отдаденост към това, което правят. Ето защо това отличие е преди всичко признание за тяхната сърцатост и разбира се, повод за гордост за нас като работодател – за това, че усилията ни да вдъхновяваме и мотивираме нашите служители са оценени по достойнство.
От друга страна, обаче, всяко едно отличие вдига летвата по-високо, създава по-високи очаквания и цели. Затова приемаме тази награда с цялата отговорност и съзнание, че трябва да ставаме все по-добри, да оправдаваме доверието, което сме спечелили, и да надскачаме сами себе си.

Как се печели доверието на над 2 300 души – колкото всъщност са служителите на Лидл България?

- Както се печели доверието и на един човек. Отношенията работодател – служител по нищо не се различават от отношенията между двама души. За да се изгради доверие между тях, трябва да има честност, коректност, трябва да има отговорно отношение, трябва думите да се защитават с конкретни действия, трябва да има взаимно уважение и разбиране. Ако можеш да се отнасяш така към един човек, ще можеш и към над 2 000 души. Затова като работодател следваме онези етични норми и ценности, които трябва да са в основата на човешките взаимоотношения. Нашите принципи са да бъдем винаги коректни и открити, да създаваме сигурност и спокойствие за нашите служители, да им даваме свободата да се развиват като хора и професионалисти, когато кажем нещо – да го изпълняваме и с всяко свое действие да им доказваме, че важните са те и че успехът са те.

Кои са най-важните неща, които хората търсят у своя работодател? Продължава ли заплатата да е основен фактор?

- Заплащането винаги е било и ще бъде ключов фактор. Когато даваш от себе си, от своето време и енергия, очакваш да бъдеш достойно възнаграден за това. И това е напълно нормално. Осъзнаваме, че оперираме в силно динамичен сектор, който изисква от нашите служители голяма отдаденост, професионализъм и готовност да реагират във всеки един момент. Ето защо в Лидл България предлагаме най-доброто заплащане в бранша – 1650 лв. е размерът на средната заплата при нас през изминалата година. Вярвам обаче, че макар ключов фактор, все повече хора разглеждат заплатата в един по-широк контекст – като част от цялостен пакет, в който останалите елементи също не бива да се подценяват.

Друг важен мотив са възможностите за развитие – в Лидл България всеки десети е получил реална възможност за кариерно развитие. Много касиер продавачи, например, днес вече са мениджър филиали, регионални мениджъри или дори са част от мениджмънта в централата. Друго предимство, което предлагаме, е широкият спектър от области, в които човек може да се развива. Повечето хора може би не го осъзнават, но зад това, което виждат в нашите магазини, стои огромен екип от много и разнообразни специалисти. В Лидл България можеш да се реализираш в най-различни области – като строителство и експанзия, продажби и логистика, стоково снабдяване, маркетинг, ИТ, финанси и счетоводство, право и нормативно съответствие, HR и корпоративни комуникации.

За служителите все по-важно става и дали компанията, за която работят, ще инвестира в тяхното професионално развитие. Всяка година ние отделяме шестцифрен бюджет за обучението и допълнителната квалификация на нашите служители. За младите и амбициозни хора е от значение и дали ще им дадем възможност да обменят опит с международни екипи. Като компания, която присъства в 30 държави, им даваме много добри условия и за това – при нас те имат шанса да обменят експертиза и ноу-хау с другите страни, в които Lidl оперира, като по този начин стават още по-конкурентни на пазара.

Към всичко това добавяме и отличните работни условия, баланса между работата и личния живот, в който също много държим да спомагаме нашите служители да го постигат, откритата и честна комуникация, която следваме, както и сигурността, която намират при нас. Вярваме, че целият този пакет от възможности и условия ни отличава като компания и ни прави най-добър работодател.

Наскоро открихте център за развойна дейност Lidl Digital – да очакваме ли нов курс и преориентиране към ИТ сферата?

- В днешно време всяка една компания, без значение от сферата, в която оперира, трябва да бъде ИТ ориентирана, ако иска да бъде в крак с новите технологии и да бъде конкурентна на динамиката, с която се развива светът като цяло. Затова не бих го нарекла преориентиране, а навременно надграждане и развитие. Lidl Digital е ключова крачка за развитието на онлайн бизнеса на веригата в световен план. Основната дейност на тази нова ИТ структура е разработването на специфични платформи, системи и решения, които да се ползват от всички Lidl държави за онлайн търговията като нова и допълваща посока на сегашния ни успешен стационарен бизнес. Затова сме изключително щастливи, че ни се гласува това доверие и че наред с Германия, Испания и Румъния Lidl избра София за своя пореден високотехнологичен център за развойна дейност.

Lidl Digital е ярък пример за широкия спектър от професии и възможности, които предоставяме и за които разказах преди малко. Разработването на дигитална платформа за лидера на търговията на дребно в Европа е страхотна възможност и професионално предизвикателство за всеки висококвалифициран ИТ специалист. Затова вярваме, че това ИТ звено още по-силно ще затвърди позицията ни на динамична и бързо развиваща се компания, която предлага широкоспектърни възможности за развитие, и то на световно ниво.