fbpx MINI любов през октомври | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

MINI любов през октомври

Колкото и да приемаме легендите като измислени истории, много пъти ни карат да се усмихваме и да ги приемаме за истина. Като тази, че дизайнът на ауспусите на един от най-култовите автомобили в историята MINI е инспириран от чистачка. Когато вечерта тя почиствала шоурума, една метална опаковка от Кока Кола се въргаляла по пода и чудейки се къде да я хвърли, за майтап я пъхнала в ауспуха на автомобила… Днес виждаме този впечатляващ дизайн…

А ние имахме възможност да изпитаме MINI BIG LOVE в един от прекрасните октомврийски дни, в които свалихме покрива, за да приемем слънчевите лъчи и да създадем нашата история в снимки.

Горната легенда с ауспуха е само малка част, която по-скоро украсява, отколкото да е реалност, забележителната история на марката MINI, която започва на 26 август в далечната 1959 г. По това време доставки на нефт за Великобритания били силно намалени и хората зареждали с купони. Ленард Лорд оглавявал концерна British Motor Corporation (BMC), създаден през 1952 г., който обединявал марките Austin, Morris, Wolseley и MG. Той предприел стъпка към създаване на малолитражен автомобил и поръчал разработката на новото возило на англичанина с гръцки произход Алек Исигонис, (роден през 1906 г.).

Алек направил истинска революция - новият модел се задвижвал с предните колела, а 4-цилиндровият двигател с обем 848 куб. см, монтиран отпред напречно, осигурявал максимална мощност от… 34 к.с. В миниатюрния като кутийка автомобил се събирали четири човека, а обемът на багажника бил с внушителните 195 литра. Разходът на гориво бил много малък, а пътното поведение безупречно и най-важното - базова цена започвала от 496 паунда. Какво повече? Гениално решение…

Историята на MINI претърпява сериозно развитие и днес моделите са далеч от всички тези цифри по-горе, но за сметка на това предлага още по-незабравими усещания на всеки, който може да седне зад волана дори и само за няколко километра. Благодарение на най-модерните технологии в задвижването, окачването, свързаността.

Днес гамата на MINI включва хечбек с 3 врати и 5 врати, MINI Cabrio, MINI Clubman и MINI Countryman, както и изцяло електрическото MINI Cooper SE. Всички те носят уникална индивидуалност, но никога не губят онова, което ги прави да бъдат едно общество.

Заедно с това желанието на MINI Community за индивидуален стил създава атрактивни специални модели и ексклузивни малки серии. Марката John Cooper Works, която вече е интегрирана в MINI, е представена с два изключително спортни модела в сегмента на малките автомобили и компактните автомобили. MINI John Cooper Works GP, което се произвежда в малка серия, е олицетворение на особено интензивна страст към моторните спортове със своя четирицилиндров турбодвигател с мощност от впечатляващите 306 к.с.

Както е видно – мъже, жени, млади, стари, цветни – всеки може да бъде част от света на MINI и влязъл един път в него, няма как да го напусне, като дори притежателите на моделите ги кръщават с имена и никога не се разделят с тях, дори и да си купят следващ модел.

MINI работи по разработването на градската мобилност на утрешния ден. Освен иновативни автомобилни концепции като MINI Vision Urbanaut това включва и насочени към бъдещето разработки в областта на дигиталните услуги и продукти като потребителското изживяване, свързано с използването на Infotainment системата на MINI. Благодарение на пълната интеграция на своя смартфон, потребителите са напълно свързани със своя дигитален свят в автомобила. В допълнение MINI App се развива до Community платформа, която не само свързва водача и автомобила, но и почитателите на MINI един с друг.

MINI App е достъпно както за iOS, така и за Android. Той по всяко време предоставя информация за състоянието на автомобила, допълнителни дистанционни функции като заключване и отключване на вратите и директен контакт със сервизния партньор на MINI. Най-новите функции включват по ясно планиране на маршрута Trip Detail Enhancement. Ако кликнете върху „Покажи маршрут“, след като изберете дестинация, той може директно в MINI App да види пътната ситуация по планирания маршрут, както и разстоянието и времето за пътуване. Функцията Fuel Prices дава възможност за търсене на бензиностанции и лесно сравняване на цените на горивата, без използване на друго приложение.

Нашата дестинация беше едно прекрасно място сред природата - Форест Хаусис (Forest Housеs), което ни посрещна с много зеленина, спокойствие и естетика, която изцяло подхожда на MINI концепцията за преживяване на живота.

Повече от всякога MINI се ангажира със стратегическите цели за устойчивост. Компанията е готова да изпълни изискванията на програмата на ЕС „Fit for 55“, според която емисиите на CO2 от новите превозни средства трябва да бъдат намалени с 55 % (спрямо 2019 г.) от 2030 г. нататък. Затова още в началото на 2030 г. MINI ще бъде напълно електрическа марка.

Мисълта за опазване на природните ресурси откриваме и при избора на материали. Делът на вторичните материали във всеки автомобил постепенно се увеличава. Използват рециклирани материали, например за тапицерията на тавана и на седалките, стелките и подовите настилки. Вместо кожа в бъдеще ще се използват естествени влакна и пластмаси от рециклирани PET бутилки. Суровината за изработка на стелките е от рециклирани рибарски мрежи. Целият интериор е без кожа и хром. Вместо това на волана и на части от пода се използват естествени материали като корк и сменяеми калъфи от плетен текстил. Вторичният алуминий ще се използва все по-често в бъдеще.

Електрификацията пробива път Plug-in хибриден модел базата на MINI Countryman. През първата половина на 2021 г. делът на електрифицираните модели в общите глобални продажби на британската премиум марка нараства до над 15%. Още през 2023 г. MINI ще представи първия модел от ново поколение чисто електрически автомобили и ще включва MINI 3 врати и кросоувър модел, който ще се предлага също и с двигател с вътрешно горене.

снимки: BMW България