fbpx Министър Димитров представи предимствата на дестинация България пред колегите си от Балканските страни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Министър Димитров представи предимствата на дестинация България пред колегите си от Балканските страни

Бъдеща кампания за популяризиране на дестинация България под формата на поредица от срещи във всички столици на балтийските страни във формат бизнес към бизнес (B2B), с участието на Министерството на туризма. Тази идея на министър Илин Димитров беше обсъдена на работна среща с Иева Валешкайте, заместник-министър на икономиката и иновациите на Литва по време на форума в Тирана. Българският министър и Валешкайте коментираха и взаимни проекти в областта на маркетинга – с участието на блогъри и инфлуенсъри. Двамата подчертаха голямото значение на информацията и точните анализи, базирани на адекватни данни при планирането и се споразумяха за сътрудничество в областта на данните в сектора.

В рамките на форума министър Димитров проведе редица двустранни срещи със свои колеги, както и неформална среща във формат Балкани. Министърът изложи визията си за провеждане на политики за устойчивост на Балканите по време на неформалната дискусия на високопоставени балкански ръководители в туризма. На нея домакини бяха министърът на туризма и околната среда на Албания Мирела Кумбаро, както и СОТ в лицето на генералния секретар на организацията и ръководителя на отдел Европа – Зураб Пололикашвили и Алесандра Прианте.

В рамките на форума министър Димитров проведе двустранни срещи с министъра на околната среда и туризма на страната домакин – Албания, Мирела Кумбаро, както и с министъра на икономическото развитие и туризма на Черна гора Горан Джурович.

Имаме продукти, които се допълват, заяви министърът. Ние предлагаме отлични възможности в зимния туризъм, в СПА и медицинския туризъм, които могат да са изключително атрактивни за туристите от тези страни, посочи той. Важно е да работим за решаването на общия ни проблем на Балканите в сектора – липсата на кадри. Да използваме потенциала на програми като Еразъм, призова министър Димитров, който по време на всички свои участия постави акцент върху ключовата роля на образованието при подготовката на успешни кадри и създаването на конкурентен туристически продукт. Всички се обединиха около тезата, че в региона трябва да се стремим към устойчивост и да развиваме нашите дадености. Министър Димитров изтъкна пред колегите си от Албания и Черна гора факта, че страната ни е трета в Европа по брой на исторически и културни забележителности и артефакти, както и втори след Исландия по брой на минералните си извори.

Министър Димитров изрази пълната подкрепа на страната ни за активизиране на двустранните инициативи с партньорите ни от региона на Западните Балкани. Трябва да работим фокусирано за повишаване на информираността за дестинациите, да развиваме съвместни маркетингови инициативи, които да доведат до нарастване на туристопотока, декларира той.

Развитието на общи балкански продукти, които да бъдат атрактивни за туристи от далечни пазари е един от важните ни приоритети, декларира той. От своя страна министър Кумбаро подчерта, че разчита на партньорството с България във формати като СОТ и ЧИС, а министър Джурович изтъкна ролята на Дунавската стратегия като важен генератор на регионално развитие на ниво ЕС. Вече са готови първоначалните рамки на нови проектни инициативи по Стратегията за периода 2021-2027, подчерта министър Димитров. Трябва да използваме даденостите на нашите древни култури, на близостта на нашия бит, история, обичаи, да привличаме повече туристи, които да се наслаждават на чудесната природа на Балканите – около тези общи послания се обединиха както министър Димитров, така и колегите му министри от балканските страни.

Д-р Димитров акцентира в разговорите си на обстоятелството, че страната ни ще е домакин на 68-а среща на Регионална комисия Европа на СОТ и отправи покана към колегите си да посетят София в периода 30 май – 2 юни 2023 г.