fbpx Министър Седларски: Повишаването на борсовите индекси е сигнал за съживяването на българската икономика | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Министър Седларски: Повишаването на борсовите индекси е сигнал за съживяването на българската икономика

„Повишаването на  борсовите индекси  и впечатляващият ръст от 34% на SOFIX  е сигнал за съживяването на българската икономика“. Това заяви министърът на икономиката Теодор Седларски, който  откри сесията на Българската фондова борса /БФБ/  тази сутрин и обсъди с ръководството ѝ мерките в Стратегията за развитие на капиталовия пазар у нас.

„За нас развитието на капиталовия пазар е от много важно значение, Министерството на икономиката и БФБ ще работим заедно за привличане на повече внимание към него“, каза още той.
Министър Седларски обясни, че се работи по алтернативна платформа за улесняване участието на малки и средни предприятия на борсата. „Става дума за първостартираща платформа, на която те ще могат да се търгуват при облекчени условия и когато наберат скорост да излязат на големия пазар“, допълни той.

Министърът на икономиката и ръководството на БФБ обсъдиха и възможностите на капиталовия пазар за финансиране на компании с държавно участие. Министър Седларски поясни, че  в момента се преглежда списък с всички предприятия, с миноритарно държавно участие, които могат да получат ресурс през борсата. „Може да започнем процедура за тяхното листване на борсата, за мен това е удачно решение“, изтъкна министърът.