Mitshubishi L200 - един джентълмен на 40 (тест драйв)

Едва ли има човек, който си мечтае да остарее, но пенсионирането (най-вече ментално) го свързвам с това житейско състояние. И когато се качих на новия L200 отново ме връхлетя подобна мисъл „Само да се пенсионирам! Отивам да живея на село, купувам си един такъв пикап и не искам и да чувам за града“.

В контраст с физическите ми сили, които естествено ще намалеят тогава, този голям боец ще ми дава онази сигурност, от която всеки се нуждае на тези години. Още повече, че се управлява буквално като лек автомобил.
Така! Хайде стига размисли за бъдещето, все още съм далеч от пенсионна възраст и като се познавам, май скоро няма да спра да работя на максимални обороти, така че още сега вземам всичко от това красиво голямо момче.

 

Този 40-годишен красавец (историята му е точно на 40 г.) в своето 6-то поколение е в разцвета на силите си и потенцията си - научил уроците на живота, е събрал най-доброто, за да промени представите за пикап. Той красив, модерен, мощен, готов да притече на помощ с много системи на борда, дигитален и много секси, като от позицията на високия си ръст крещи отдалече: „Вижте ме!“. И хората се обръщат след него с лека завист: „На нея ли се падна този готин пич?“.

Освен, че всички момичета си мечтаят за лоши момчета, мъжете също сърце дават, за да се метнат зад волана на един такъв пикап. А L200 много си струва. Оборудван е с 2.2-литров турбо дизелов двигател 150 к.с., 6-степенна автоматична предавателна кутия със спортен режим и планки на волана, ако решите да превземате на борд магистралата. И ако там наистина може да летите като хала с лекота, естествено най-голямото предимство на един пикап е неговата проходимост и товароносимост.

 

L200 е единствен на пазара, който предлага Super Select превключвател, който позволява супер лесно и в движение да се избира най-подходящия режим според пътните условия. До 100 км/ч може да се сменят 2WD (2H) и 4WD (4H, 4HLc). Ако ситуацията изведнъж стане тежка отново в движение със скорост до 100 км/ч. можете да се заключи централния диференциал и да влезете 4HLc режим. Честно казано подобно действие в реалния живот едва ли би се случило, освен ако не ви преследват, но… ето имате ход и в такъв критичен момент – хващате гората и планината и бягате. Категорично няма да ви догонят.

 

И ако вече стане съвсем тежко със стръмни изкачвания, спускания, затъване, можете да спрете и да активирате бавните 4LLc. Ако спускането е тежко, с натискане на HDC бутона, се активира спирачно усилие, което намалява скоростта – на практика вдигате краката от педалите и машината сама контролира скоростта си. Действа между 2 и 20 км/ч. Аз лично винаги изпитвам леко притеснение при това действие (винаги е при било при нарочни тестове и само един път по принуда), но никога досега не е имало проблем със системата. Всъщност, ако се размисля, при неочаквано природно бедствие с наводнение например, този боец много може да ви помогне (да не се налага обаче).

 

Въпреки, че L200 изглежда като красив атлет, има сериозни възможности за работа. С товароносимост от малко над 1 000 кг и капацитет на теглене 3 100 кг, може да ползвате за всичко. Товарният отсек е с по-квадратна и солидна визия, а падащата задна врата може да издържи тежест до 200 кг, ако се наложи да превозвате дълги предмети.

Става и да закарате лодката до брега - Системата за стабилизиране на прикачено ремарке ще ви даде сигурност, която ако засече поднасяне, автоматично преразпределя мощност и спирачно усилия към всяко колело.
Интересно е, че въпреки големите си размери L200 има впечатляваща маневреност и изключително малък радиус на завой от само 5.9 м, който дори е по-малък от някои леки автомобили. Усетих го, докато бягайки от града трябваше да мина през някои тесни улички в централна София.
И като един истински джентълмен L200 предлага впечатляващ комфорт в купето. Това, което ми направи впечатление, е много доброто обезшумяване за такава голяма и ръбеста машина.

 

На централната конзола е позициониран голям таблет, който позволява достъп до различни функции на автомобила, както и свързаност с Android Auto и Apple Car Play. Навигацията се вижда отлично, както камерата за обратно виждане и изключително полезната камера за такъв автомобил с 360 градусов изглед. Все пак 5,30 м си е дължина и трябва да се съобразявате, когато паркирате… Ама аз да си дойда на моето – на село има много място.

Налични са и доста пространства за по-малки предмети, ниши за смартфон, както и USB портове отпред и отзад. Седалките са мега удобни, като шофьорската има една дузина опции за наместване. Едва ли има нужда да казвам, че има много място и простор.

 

И като един модерен пикап L200 има множество системи, които улесняват шофьора като: Система за ограничаване на опасността от удар отпред, която чрез камера и лазерен радар засича отпред пешеходец или автомобил; система за следене и предупреждение при наличие на обекти в мъртвата зона с функция Lane Change Assist; система за предупреждение при приближаващи обекти при маневриране на заден ход; система за предупреждение при напускане на пътната лента; автоматично превключване на къси и дълги светлини (това ми е система фаворит), круиз контрол.

Цената на модела започва от почти 63 хил. лв и достига до 83 хил., като има десетки възможности за допълнителни аксесоари, покривала на товарния отсег, декоративни елементи.

 

 

Facebook comments