fbpx Mitsubishi Outlander PHEV – зелено настояще | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive

Mitsubishi Outlander PHEV – зелено настояще

 

Имам чувството, че плувам в центъра града с огромната машина. Новият хибриден Mitsubishi Outlander PHEV върви само на ток, а аз се улавям, че се състезавам със себе си, за да удължа електрическият му живот. Ако карам разумно, мога да измина 45 км – на практика това е много път за ежедневно разстояние. Странно, но тази електрическа тишина в автомобила някак ме успокоява, въпреки, че почти закъснявам за срещата. В същото време, колкото и популистко да звучи, се чувствам особено удовлетворена, че допринасям, макар и с малко за чистотата на въздуха в София, защото в момента се движа с 0 вредни емисии. (вредните емисии на този автомобил общо са едва 46 гр/км.). Иначе на светофарите потеглям винаги първа, защото цялата мощ на електрическата батерия я имам още в първата секунда. В този режим могат да се развият и до 135 км/ч.

 

След срещата си, продължавам да обикалям из тесните и доста пъти изнервящи улици на центъра на столицата. Определено не е за ходене с автомобил изобщо, а пък със SUV съвсем, но въпреки това усещането за лекота продължава да ме държи. Неслучайно Mitsubishi Outlander PHEV е и най-продаваният плъг-ин хибриден автомобил в Европа, като от 2013 г. до началото на 2019 г. са продадени над 126 хил. броя.

 

Обновеният модел е оборудван с нов, 2.4-литров бензинов двигател със 135 к.с. и батерията с капацитет от 13.8 kWh, разположена под пода, за да не заема интериорно пространство, както и за да понижи центъра на тежестта за по-голяма безопасност и контрол – нещо, което го усещам особено ясно при високата скорост на магистралата по-късно.

Освен електрическия режим на придвижване, автомобилът има още два – хибриден, при който електромоторите захранват автомобила с електричество, генерирано от бензиновия двигател. Той генерира електричество, когато зарядът на батерията е нисък, за да повиши мощността или да подобри ускорението при изкачвания по наклон.
Другият режим е паралелен хибриден, при който двигателят с вътрешно горене захранва автомобила, напр. при висока скорост, когато се търси по-добра ефективност, а електромоторите допълват с енергия, само когато е необходима. Двата отделни електродвигателя на предната и задната ос предоставят 4WD задвижване и стабилност, благодарение на S-AWC системата. Тя се командва от специален бутон, чрез който може да се избира режима на шофиране в зависимост от пътните условия – асфалт, сняг или пък спортен.

При електрическия режим е от изключително значение начинът, по който се шофира, защото от него много зависи колко повече „еко” километри ще се изминат. Ако се научите да не форсирате, да потегляте без „мръсна газ”, да проектирате скоростта до светофара, да регенерирате при спиране, може и много да подобрите стила си на каране. Автомобилът дава възможност и за контрол върху заряда на батерията чрез бутон SAVE, който запазва заряда на батерията за по-дълго, но и леко „обира” мощността. В режим CHARGE батерията се зарежда от двигателя с вътрешно горене, докато се шофира.

 

Моят ток свършва почти накрая на града (батерията беше около половина пълна, когато потеглих) и автоматично минавам на бензинов режим на магистралата. Тук разглеждам множеството системи – любимият ми адаптивен круиз контрол, който спазва дистанция спрямо предния автомобил, предупреждение при отклоняване от лентата за движение – това не го обичам, защото трябва да подавам всеки път мигач, за да избегна усилието да ме върне в лентата, но пък е полезно, предупредителна система за мъртва зона. Към помощните системи ще включа и предупредителна система за пресичащ трафик зад автомобила, която особено в големия град е супер полезна, защото невинаги успяваш да видиш какво става зад гърба ти, когато излизаш от паркомясто, както и полезният „птичи поглед”, който дава проекция отгоре на целия автомобил и много подпомага паркирането. Удоволствие ми доставя седалката, която е като удобно кресло, обгърнало тялото ми.

 

Когато пристигам на селската ми къща, решавам да заредя батерията. Със специалния кабел от контакта в къщи, зареждането би трябвало да отнема около 5 ч. и половина, но на село кой ти поддържа 220V напрежение. Мисля си, че едвам стига и до 190, защото често лампата мъждука като свещица, затова ми отива почти цял ден. В града обаче, на публична зарядна станция може да се включи режим бързо зареждане и батерията да се напълни до 80% само за 25 мин.

Днес, когато все повече говорим за замърсяването на въздуха, новият Mitsubishi Outlander PHEV е отлично екологично SUV решение, на фона на все още скъпите напълно електрически автомобили. Според проучване в Европа, дневно изминаваме не повече от 40 км до-от работното място, в България дори доста по-малко. Какво по-добре те да бъдат изцяло на ток?