fbpx Млади български художници ще учат в париж | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Млади български художници ще учат в париж

Националната Художествена Академия и Societe Generale Експресбанк официално откриха в галерия „Академия” изложбата на дипломираните магистри от Факултета по изящни изкуства на НХА. Програмата, финансирана от банката, дава възможност на дипломираните магистри, докторанти и преподаватели от факултетите по изящни и приложни изкуства на учебната институция да прекарат два месеца в Сите дез’ар - Париж. 
 
Целта на програмата e да даде достъп до вдъхновението на средата и това да стимулира съзидателната работа на художниците. Очакването е, че атмосферата в Париж ще провокира въображението на артистите, които така успяват да създадат значими произведения. 
 
Дипломните работи на стипендиантите биват класирани от комисия водещи преподаватели от НХА, както и представители на банката. През 2014 г. наградените магистри от Факултета по Изящни изкуства са: Радостин Седевчев и Никола Грозданов от специалност „Стенопис”, както и Елеонора Терзиева и Мария Стамати от специалност „Живопис”. Наградените преподаватели са проф. д.изк. Свилен Стефанов от катедра „Изкуствознание” и проф. д.изк. Петър Цанев от катедра „Психология на изкуството”. 
 
Творбите на наградените студенти и всички дипломни проекти на магистрите випуск 2014 могат да бъдат видени в галерия „Академия“ на НХА. Експозицията на Факултета по изящни изкуства ще бъде отворена за посетители от 12 до 21 февруари, а тази на Факултета по приложни изкуства - от 24 февруари до 04 март 2014г.