fbpx Млади хора получиха дипломи за спалеолози | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Млади хора получиха дипломи за спалеолози

Българската федерация по спелеология (БФСп), наследник на Първото българско пещерно дружество, която има 86 годишна история, проведе традиционните си летни обучения за спалеолози. Тази година обученията се проведоха в района на с. Карлуково, община Луковит, в периода от 17 до 26 юли. По това време се проведе и тренировка за предстоящата експедиция „Тененгебирге 2015“ в Австрия (5-27 септември).

Летните обучения и тренировки са насочени както към млади прохождащи в тъмното пещерняци, така и към вече опитни кадри, които искат да предадат своите знания като инструктури или да се включат в помощ на Пещерното спасяване. Освен новите знания и умения по проникване и проучване на хоризонтални и вертикални пещери, които участниците придобиват, целта на курсовете е още обмяна на опит, уеднакване и усъвършенстване на специфичните техники за работа с въже и алпийски инвентар между различните клубове в страната. За първа година курсовете се провеждат на палатков лагер, с условия близки до експедиционни, което е допълнителен опит особено за младите участници.

За втора поредна година бе поставен фокус върху младото поколение с курса „Млад пещерняк“, насочен към обучението на деца на възраст под 16 години. Тази година в курса имаше 10 участници, които показаха завиден ентусиазъм, а съвсем скоро планират и първата си експедиция.

Всички участници имат вече необходимите знания и умения за успешното завършване на курсовете и след положен изпит получиха дипломи от Българска федерация по спелеология.