fbpx Млади творци могат да се състезават за стипендия в Ню Йорк | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Млади творци могат да се състезават за стипендия в Ню Йорк

Софийската градска художествена галерия, Институтът за съвременно изкуство – София съвместно с Фондация за гражданско общество, Ню Йорк и международната мрежа Награди за млади художници обявява Конкурс за "Награда за съвременно изкуство БАЗА"
Ежегодната награда за млад художник е основана за първи път през 1990 г. в Чехия от създателя и директора на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс. Днес наградата съществува в 10 европейски страни и се е превърнала в едно от най-престижните отличия и сериозна професионална атестация.

Сред държавите, присъединили се към наградата, са: Чехия, Словакия, Хърватска, Косово, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Словения, Албания. Като резултат от активния обмен на информация между страните е основана международната мрежа от награди за млади художници YVAA (http://www.yvaa.net/).
България се включва през 2008 г. Инициативата е на Мария Василева и на Института за съвременно изкуство – София, който впоследствие е избран да организира провеждането на конкурса. Носители на наградата БАЗА до сега са: Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011) и Леда Екимова (2012).

Целта на Наградата е да осигури подкрепа за младите художници като им открие нови възможности за образование, изследване и професионална реализация. Наградата създава позитивен контекст за младото съвременно изкуство и благоприятна среда за развитието му.
Конкурсът е отворен за творци до 35 години, работещи във всички медии на съвременното изкуство. Кандидатите трябва да бъдат български граждани или постоянно пребиваващи на територията на страната. Те ще бъдат оценявани от жури, съставено от утвърдени специалисти в областта на съвременното изкуство, обявява своите номинации на сайта на ИСИ-София (http://ica-sofia.org/)
Наградата е стипендия и шестседмичен престой в International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк през периода октомври 2013 – май 2014 и самостоятелна изложба през 2014 г. в галерията на ИСИ-София. Творбите се приемат до 29 март в Софийска градска художествена галерия.