fbpx Младите хора и алкохолът | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Младите хора и алкохолът

Близо 4% от смъртните случаи по света са свързани със злоупотреба с алкохол: за младите хора от 15 до 29 години обаче тази цифра нараства до 9% (= 320 000 смъртни случая). Прекомерната консумация на алкохол носи сериозни здравни рискове като проблеми с ученето, нарушения на съня, зависимост и дори алкохолно натравяне, което може да завърши фатално. Когато са в нетрезво състояние, младите хора са изложени на голям риск от наранявания, вкл. и при пътно-транспортни произшествия. Сексуалните рискове са свързани с болести, предавани по полов път, и нежелана бременност.

Като част от алкохолната индустрия в България и социално отговорен представител на бизнеса „Перно Рикар България” постави началото на инициатива „Алкохолът и младите хора”. Проектът е част от платформата Responsib’All Day за корпоративна социална отговорност на групата „Перно Рикар”, водещ мултинационален производител и търговец на високоалкохолни напитки и вина.

Младежите често разчитат, че алкохолът ще ги освободи от стреса, ще улесни контакта с противоположния пол и ще ги направи по-харесвани в групата. Но „справянето” с проблемите на общуването чрез алкохол може да доведе до тежки последици. Доказано е, че подрастващи, които са започнали да пият преди 16-годишна възраст, са многократно по-предразположени към проблеми, свързани с алкохола, отколкото тези, които са започнали след 21-годишна възраст. За съжаление възрастта за първа консумация на алкохол непрекъснато пада и в момента е около 11 години, а тежките напивания при младите зачестяват. В скорошно френско проучване (2011 г.), 83% от родителите са били притеснени от увеличената консумация на алкохол от младежите. В същото време именно родителите имат най-голямо влияние върху това дали децата им ще пият алкохол или не. Затова кампанията на „Перно Рикар България” е насочена и към тях. Посланията са: „Забавлявайте се, без да се напивате”, както и „Всеки е отговорен за себе си, за семейството и приятелите си”!