fbpx Младото френско вино Божоле 2018 пристига и в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Младото френско вино Божоле 2018 пристига и в София

Младото френско вино Божоле 2018 пристига и в София

Представянето на новото „Божоле“ традиционно се отбелязва на третия четвъртък от ноември. Тази година София, заедно с още над 100 държави няма да пропусне френската традиция и първата бутилка от новата реколта ще отворят на 15 ноември Стефан Делайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара, която организира събитието и Н.Пр. господин Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, в ролята си на специален гост на церемонията.

По традиция продажбата на Новото Божоле е забранена до полунощ преди третия четвъртък от ноември на годината. Според Закона за виното във Франция, едва след тази дата, младото Божоле може да стъпи на световния пазар и да достигне до почитателите си. При отварянето на първата бутилка се съобщава, че новата реколта е пристигнала с думите: Le Beaujolais Nouveau est arrivé! („Новото Божоле дойде!”). Младото вино е нетърпеливо и за това е прието то да бъде изпивано сравнително бързо след производството му.

Тази година, още от януари, френският винарски регион Божоле се наслаждава на отлични метеорологични условия – пресищане от слънчево греене през лятото и дозирано количество дъждове, позволяващи на лозите да преминат през всички стъпки на развитие по най-благоприятен начин. 
Според производителите, реколтата на Божоле Нуво 2018 е сред най-добрите, тъй като в нея се усещат цветовете на тъмно-лилав гранат, прекрасните кадифени танини и аромати на червени и черни горски плодове. Тазгодишното вино притежава изключителните заоблени аромати, които работят в перфектна хармония с танините.
За начало на младото вино от регион „Божоле“ се счита традицията за отваряне на бутилки младо вино от работниците във френските лозя след края на гроздобера. Скоро след това, то добива популярност и се предлага в традиционните ресторанти в Лион, а традицията за отваряне на първата бутилка в третия четвъртък на ноември, идва от далечната 1951 г., когато с декрет се забранява продажбата на вина със защитени наименования на произход преди третия четвъртък на месец ноември.
Церемонията по отварянето на първата бутилка на младото вино „Божоле“ в България се осъществява благодарение на Сосиете Женерал Експресбанк.

facebook коментари