fbpx Млечната промишленост в България има предимство – продуктите са естествени и вкусни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Млечната промишленост в България има предимство – продуктите са естествени и вкусни

етикети

Георги Гановски е изпълнителен директор на ОМК от януари 2006 г. Седем години е работил в „Агрима” АД (компанията, която притежава правата за бутилиране и продажба на продуктите на Пепси Ко. в България). Последователно е заемал постовете на Оперативен директор и за последните 4 години - Генерален Директор. Преди този период кариерата си гради и като Производствен директор на основния производствен център на Кока-Кола ХБК в Костинброд.

Консумацията на млечни продукти от българина е основен момент в храненето. Няма трапеза без кисело мляко, сирене или кашкавал. Но в последните години качество на тези продукти често е под нужното. Малко са фирмите, които гарантират с името си всеки път един и същ вкус на даден продукт. С цел по-бързи обороти и реализация на продуктите, като консуматори често оставаме неприятно изненадани от качеството им. Но с все по-строгото затягане на мерките по отношение на стандартите в млечната промишленост ще отсее само тези, които отговарят на тях. За проблемите в бранша разговарям с Георги Гановски, изпълнителен директор на “Обединена Млечна Компания” АД:

Г-н Гановски, съвсем наскоро поехте поста на Изпълнителен Директор. Кои са първите стъпки, които предприемате в посока утвърждаване на компанията на пазара?
- ОМК АД е вече утвърден производител на млечни продукти. Наши основни марки са продуктите
с марка “Верея” - пресни и кисели млека, както и УХТ млека “Фибела”. Ние сме пазарен лидер в пресните млека, заемаме челни позиции в киселите млека. Ще продължим работата по утвърждаването на двете ни основни марки, както и ще пускаме на пазара нови продукти, които не са толкова познати на българския потребител в търсене на нови начини да задоволим потребностите му.
Компанията ще продължи да развива и своята по-активна политика в областта на здравословното хранене и информиране на обществото за ползите от него.

Как от спецификата на безалкохолните напитки се прехвърлихте към млечните продукти. Успяхте ли да навлезете в този бранш?
- Бизнесът на млечните продукти и на безалкохолните напитки имат доста прилики в частта маркетинг и продажби, свързани с бързата обращаемост на продуктите, сходни поводи за консумация в някои случаи и др. подобни. При млечните продукти обаче, няма така ясно изразени лидери като производители и като търговски марки за разлика от безалкохолните напитки. Млечният пазар е с ясно изразена традиция в типовете млечни продукти, което обяснява до голяма степен защо се предпочитат български марки продукти. Това дори наложи единственият международен играч на пазара да търси възможност и да лансира марка с изцяло национално и традиционно звучене като млякото “На баба”.
Колкото до навлизането ми в млечния бранш, не съм в положение да дам за себе си еднозначен отговор. Има професионални предизвикателства, които посрещам ежедневно от встъпването ми в длъжността.

Мислите ли, че добрият мениджър трябва да е добър специалист в конкретната област, която ръководи?
- По-добре е да бъде и специалист в областта, разбира се. Но относно уменията да ръководи - основополагащи са други качества - на стратегическа ориентация и лидерство.

Кои са най-големите трудности пред производството на млечни продукти?
- Трудности има във всяко производство. Наша задача е да се справяме с тях. Основните проблеми, които стоят пред млекопреработвателите в България, които са валидни и за ОМК, са количеството, качеството и цената на изкупното мляко, което има определяща роля и за качеството на финалния продукт. Предстои да се въвеждат млечните квоти и европейски стандарти за суровото мляко, което ще бъде труден процес. ОМК АД е инвестирала до момента над 16 млн. лв. в подобряване на системата на изкупуването, производството и дистрибуцията.

“Обединена Млечна Компания” АД (ОМК АД) е създадена официално през 1998 г. като обединение на 7 млеко-преработвателни предприятия. Днес производството е консолидирано и се извършва в основния производствен център в Пловдив. ОМК е водеща българска компания на пазара на млечни продукти.
Global Finance и „Доверие – Капитал” АД контролират
99 % от капитала на „Обединена Млечна Компания” АД.

Как гарантирате качеството на продуктите, които произвеждате?
- Контролът на качеството е от изключителна важност в процеса на събиране на суровото мляко, производството и дистрибуцията. Всеки ден нашите специалисти се грижат само продуктите с най-високо качество да достигат до клиентите на компанията. В ОМК са въведени и се прилагат системите за контрол на качеството по стандартите GMP и НАССР, гарантиращи стриктен контрол и проследимост на сурово мляко през процесите на събиране, преработка и дистрибуция до търговската мрежа. Всеки ден се правят над 170 анализа, които гарантират качеството на процесите и технологията, продуктите и сигурността на вземане на решения. И мога да ви уверя, че ние не използваме консерванти при производството
на нашите продукти - те са абсолютно натурални.

Смятате ли реално, че доста от мандрите
и по-малките производители ще затворят, поради несъответствие с евростандартите? Какво ги очаква?
- Вероятно мандрите и по-малките производители, които не направят нужните инвестиции и не покрият евростандартите, ще бъдат затворени. Не мога да прогнозирам тяхното бъдеще. Но в крайна сметка, на първо място е потребителят и удовлетворяването на неговите нужди с висококачествени продукти.

Все пак има ли място за по-малки производители? На какво могат да разчитат те?
- Предприемчивите производители ще спечелят. Млечната промишленост в България има едно голямо предимство - продуктите са естествени и вкусни. Като цяло смятам, че екологично чистите продукти (наричани още биопродукти) могат да са силната страна на България в конкуренцията с европейските страни. Тези продукти обаче трябва да отговарят на редица строги изисквания за суровини и производство, които все още не се покриват от родните мандри.

Готови ли сме, според вас, да станем член на ЕС през 2007 г.?
- България върви в правилната посока и може да бъде готова за членство в ЕС.

Готови ли сте да изнасяте продукция в чужбина? Отговаряте ли на изискванията?
- ОМК АД е сред най-големите износители на трайни млечни продукти (25-30% от износа на България на овче сирене и кашкавал) за Азия, САЩ и Русия. Цехът за сирене в Пловдив на ОМК АД е сертифициран по европейските стандарти за износ в ЕС.
Предстои в съвсем близко бъдеще да покрием и изискванията за производство на свежи млечни продукти.
Износът на свежи продукти е доста по-труден поради краткия срок на годност, както и “капризността” им по отношение на условията за транспортиране и съхранение. Друга особеност е, че българското кисело мляко е доста по-различно от кисело-млечните продукти, които се консумират в европейските страни - по-кисело и с твърд коагулум, (а не “бъркано”).
Така или иначе, ОМК не изключва тази възможност за в бъдеще.

В момента борбата между големите хранителни вериги е огромна за завладяване на пазарен дял. Оказва ли тя влияние върху вас по посока на намаляване на търговски отстъпки и дали това респективно няма да доведе до продукти
с по-ниско качество?
- Качеството на продуктите ни е първи приоритет и не зависи от променящия се пазар. Ние се разграничаваме и не подкрепяме ценовите войни между веригите, които в повечето случаи са за тяхна собствена сметка. Ние се стремим да работим в добро сътрудничество с големите вериги, обединени от една обща цел - да доставяме
най-доброто на нашите общи клиенти - потребителите. За нашия бизнес е важно да има баланс в продажбите ни в традиционните хранителни магазини и модерната тъговия. Все пак над 65% от покупките на млечни продукти се извършва именно в тези малки обекти - минимаркети, бакалии и др.

Като цяло смятате ли, че има бизнес климат
в България?
- Бизенс климатът в България е благоприятен. Предстоящото членство на България в ЕС активизира бизнеса и бързите темпове на развитие
и растеж.