fbpx Моцартовите празници ще отбележат юбилейно издание | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Моцартовите празници ще отбележат юбилейно издание

За десета година музикалният фестивал „Моцартови празници Правец” ще започне на 13 август и ще продължи до 17 август. От малката бутикова форма фестът се превръща във впечатляващи издания на открито през последните няколко години.

Посветени на творчеството на гениалния австрийски композитор Волфганг Амадеус Моцарт, фестивалните дни постепенно разширяват своята програма с отбелязването на световни годишнини – тази година реверансът е към творчеството на Рихард Щраус, Римски-Корсаков, Кристоф Вилибалд Глук и гения на най-великия художник на всички времена Микеланджело Буонароти.

Юбилейното издание на „Моцартовите празници Правец 2014” ще заложи на присъствието на имена от световния оперен афиш, ще предостави сцена за изява на млади открития, ще предложи разнообразна и прецизно подбрана програма от оперни, балетни, театрални и симфонични продукции, както и съпътстващи концерти и спектакли за деца и възрастни.

Моцартовите празници ще приютят различните видове изкуства и музикални жанрове на три сцени - откритата сцена пред хотел Риу Правец Ризорт, читалище „Заря 1895” и на площада пред Община Правец. Фестивалът е включен в културния календар на Министерството на културата. Организира се от сдружение „Моцартови празници Правец`04” с подкрепата на Министерство на културата, Община Правец, Планекс ООД, Топлик ООД, Лекс Груп АД, ПОК „Доверие” АД, Асет Банк. Генерален спонсор Тера тур сървиз.

Официалното откриване ще бъде на откритата сцена пред хотел Риу Правец Ризорт с постановката на Държавна опера-Русе на операта „Дон Жуан” от Моцарт. Красивата и драматична творба на великия композитор ще оживее с участието на утвърдени артисти и на най-ярките оперни изпълнители от новото поколение певци, които през последните години се радват на триумфални успехи на наши и международни сцени. В ролята на Дон Жуан гостува латвийският баритон Валдис Янсонс. Участват Вера Гиргинова, Николай Моцов, Йоана Железчева, Деян Вачков, Пламен Димитров, Илина Михайлова, Пламен Бейков, хор "Дунавски звуци", оркестър на Държавна опера-Русе. На диригентския пулт ще застане главният диригент на Софийска филхармония Мартин Пантелеев. Режисьор Огнян Драганов, диригент на хора Стелияна Димитрова, асистент режисьор Елена Илиева.

Втората вечер ще предложи на почитателите на симфоничната музика незабравима среща под звездите с творчеството на Моцарт, Римски-Корсаков и Рихард Щраус със специалното участие на оперната прима Цветелина Василева и на елитния Софийски фестивален оркестър, изправял на крака публиката в различни точки на света. Диригент Владимир Кираджиев.

Музикално-театрален спектакъл „Моцарт и Салиери” ще привлече вниманието на ценителите на изисканата  форма. Този елегантен колаж ще запознае зрителите с “малката история” на Александър Пушкин “Моцарт и Салиери”, пресъздадена от музиката на Римски-Корсаков, Салиери и неподражаемия Моцарт. Премиерата на спектакъла се подготвя специално за „Моцартовите празници” с участието на Калин Врачански в ролята на Моцарт и Асен Блатечки в ролята на Салиери. Участват оперните певици Симона Кодева, Диана Василева и Мариана Панова, актьорите Владимир Зомбори и Христо Пъдев, хор „Дунавски звуци” и оркестър на Държавна опера-Русе. Режисьор е Бина Харалампиева, диригент - Иван Ангелов. Спектакълът е копродукция с Русенската опера.

Тази година на сцената на „Моцартовите празници” балетната вечер ще бъде представена от Compagnia Nazionale del Balletto от Рим, Италия. Една от най-утвърдените и престижни италиански танцови трупи ще гостува с триптих по музика на Рихард Щраус - АUS ITALIEN-SALOME-ROSENKAVALIER. Балетният спектакъл  се подготвя за „Моцартовите празници”

Празниците ще завършат на 17 август с гала концерт-фойерверк на площада пред Община Правец „Класика, рок и танц” с участието на Беса Лугичи (Косово), Йоана Железчева, Илина Михайлова, Мария Жекова, Венцеслав Анастасов, Деян Вачков, Петър Костов, хор „Дунавски звуци”, балета и оркестъра на Държавна опера-Русе, рок група „Кикимора” и Николо Коцев. Диригент Мартин Пантелеев.

Специален гост на фестивала е италианската оперна прима Бруна Бальони. Световноизвестното мецосопрано ще проведе от 10 до 17 август Майсторски клас за млади оперни певци в Правец, който ще завърши с концерт на участниците в него. Почитателите на нейното изкуство ще могат да се срещнат с Бруна Балиони отблизо на традиционната „Среща с автограф” на 14 август. Ще бъдат прожектирани уникални кадри от най-успешните, регистрирани спектакли на певицата от сцените на Миланската Скала, Ковънт гардън и други.

Мюзикълът „Джекил” по музика на Джон Мур е за най-малките зрители на фестивала. Постановката е на Детско-юношеската опера във Варна в съпровод на оркестъра на Държавна опера-Русе.

„Моцартовите празници” в партньорство с Националната художествена галерия-София ще отбележат 450 години от смъртта на Микеланджело с богата програма, илюстрираща живота и различните познати и непознати лица на гениалния творец, вдъхновил с изкуството си велики композитори, писатели, режисьори и артисти. Пианистът Александър Хинчев ще изпълни „На Сикстинската капела” от Ференц Лист, сопраното Зара Димитрова ще представи арии от Глук, Хендел и Вивалди, а сонетите на Микеланджело ще прзвучат в изпълнение на Силвия Лулчева. Хитов концерт „Класика и джаз” с участието на „Мишо Йосифов секстет” с Милица Гладнишка и Нено Илиев допълва колоритните акценти във фестивалните събития.