fbpx Мода ли е да имаш коуч или вече е необходимост в днешно време? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ирина и Петър Горялови, съоснователи на DreamersDо

Мода ли е да имаш коуч или вече е необходимост в днешно време?

Бихме могли да споделим перспективата ни от гледна точка на коучинга за изпълнителни директори, където е нашата експертиза. За да се върнем и да отговорим на този въпрос, нека да видим по-голямата картина в бизнеса. Само забележете това, което често чуваме от изпълнителни директори и собственици на компании-лидери в своите индустрии:

 • “С месеци се чудех и не можех да взема стратегическо решение за компанията.”

 • “Технологиите тотално са се променили от 2001 г. насам, а при партньорите, с които работим, начинът на управление не е мръднал”.

 • “6 месеца разговаряхме с оперативния директор, но заобикаляхме истинския проблем - говорехме си, но реално не си говорехме. Докато накрая един от отделите се разпадна.”

 • “Отидохме на еднодневна стратегическа среща с мениджърския екип, всички се изпокарахме и се върнахме фрустрирани и без решение.”

 • “Ние сме най-големите в нашия бранш, но не сме най-ефективните. На 85-90% сме натоварени откъм проекти, но не виждам как да поемем потенциала на пазара.”

Наскоро едно проучване в САЩ показва, че 9 от 10 разговора в бизнеса са неефективни. Всичко това показва колко много човешка динамика има в света на бизнеса, която се случва при всеки от нас. В крайна сметка сме хора, а не роботи. И в същото време е очевидно, че скоростта в днешния свят ни провокира да направим своите вътрешни победи по пътя към желаните от нас резултати.

Въз основа на дигитализацията в момента в света се случва Четвъртата индустриална революция (по-известна като Индустрия 4.0 или Интернет на нещата). По оценка на Cisco до 2025 г. се очаква тя да донесе 14,4 трилиона долара печалба за частния сектор и да е най-голямата бизнес възможност в историята на човечеството. И тя вече се случва тихо, всеобхватно и бързо и за разлика от предходните революции ще става не поетапно, а едновременно във всички точки на планетата.

Както прогнозира PricewaterhouseCoopers, от 3 до 5 г. светът няма да е същият.

Крещящата нужда е скоростта на човека да насмогне на скоростта на технологиите. Затова коучингът не само, че не е някаква мимолетна мода, а е жизнено необходима основа за всеки изпълнителен директор, мениджър и за всяка компания. Точно затова и бизнесът толкова търси коучинга и го ползва и в трите му форми – 1) коучинг като външна услуга, 2) коучинг като вътрешна услуга или 3) коучинг като най-съвременен управленски подход. Колкото до третата разновидност - подход, при който мениджърът използва слушане, въпроси и провокиране на ангажимент отвътре-навън, за да подкрепя служителите да постигат своите цели, според нас това е новият Интернет в бизнеса.

Какво всъщност е коучингът? А коучингът за изпълнителни директори?

Най-простичко казано, това е честен разговор между равни партньори (коуч и клиент). Той не е тип “приятелски разговор на кафе”, а е с висок интензитет и винаги подкрепя клиента да катализира постигането на целите си. Коучът използва слушане и задаване на ненасочващи, отворени въпроси, за да извлече собственото решение от клиента и го подкрепя да се ангажира с изпълнението му и да направи своите вътрешни победи по пътя към целите. Това е принципът в основата на всички разновидности на коучинга.

Според вида на целите коучингът се дели на две основни направления – за лични и за работни цели.

Въпреки че в момента в България и по света много бизнес коучове работят върху всякакъв тип цели и често на всички нива в организацията, световната тенденция е те все повече да се профилират по теми – за представяне, развитие на конкретни поведения и умения, кариерно развитие, разрешаване на конфликти, търговски умения и т.н.

От гледна точка на изпълнителните директори коучингът (executive coaching) също е разнообразен и може да е в две основни посоки:

1. Към управителя като лидер, т.е. да развива лидерски умения и поведения или

2. Към изпълнителния директор като организационен лидер, който оркестрира целия бизнес – например:

 • да работи по стратегията на компанията

 • да ръководи реализацията на най-важните цели на организацията

 • да центрира цялата организация спрямо клиента

 • да управлява организационна трансформация

 • да води процеси на сливане и придобиване

 • да води процес на организационно преструктуриране

 • да разраства бизнеса на настоящия и/или на нови пазари

 • да управлява създаването/въвеждането на иновативни продукти и услуги на пазара

 • да позиционира компанията като говори пред медии и публика

 • да води преговори

 • да управлява през критичните първите 100 дни от встъпването си в длъжност

 • да осигури приемственост

 • осъзнато да мобилизира и вдъхновява екипа или да разрешава възникнали казуси в него и други.

Във всички тези процеси има интензивна човешка динамика – собствената на изпълнителния директор, както и на хората в екипа и на ключовите заинтересовани страни, която изпълнителният директор е нужно да отчита и управлява осъзнато.

Ако управителят ръководи компанията със заповеди и контрол или пък смята, че всичко “си е добре”, много е вероятно да няма нужда от коучинг.

Но ако иска целенасочено да прави дръзки стъпки извън зоната на комфорт в компанията или към пазара и да трансформира бруталните факти на реалността в решения и да вдига екипа и организацията на следващото ниво, това не е възможно да стане без коучинг. Точно, както няма олимпийски състезател, който да гони Олимпийска титла без треньор. Ние самите работим с коучове и сме осъзнати, че нямаше как да постигнем нещата, които сме успели да направим, без такъв вид подкрепа.

Има ли разлика между коучинг за изпълнителни директори от коучинг за всички останали мениджъри в една компания?

Според нас разликата е огромна, защото нуждите на изпълнителния директор са напълно различни от нуждите на всички останали мениджъри и директори в организацията. Изпълнителният директор е като диригента, от който зависи каква музика ще изпълни оркестъра. Той е:

 1. Единственият човек, който е отговорен за цялата организация и за нейните резултати.

 2. Единственият човек в организацията, който е нужно да гледа цялата картина и да отчита интереса на всички заинтересовани страни в и извън компанията.

 3. Единственият човек, който дори с две думи може да повлияе в положителна или отрицателна посока на целия екип в компанията или на пазара.

Накратко, сложността, в която изпълнителният директор управлява, и отговорността му са в пъти по-големи, отколкото на който и да е друг мениджър в компанията. Затова е нужно и капацитетът на коуча на изпълнителния директор да е адекватен на това ниво на предизвикателства.

Очаквайте втора част на статията - Как изпълнителният директор да си избере коуч?

--------------------------------------

Ирина и Петър Горялови са сред пионерите на коучинг индустрията в България. Те са съоснователи на DreamersDo – специализирана компания за коучинг за изпълнителни директори и водещ доставчик на услуги по организационно лидерство за управители и собственици у нас, създадена през 2006. Съоснователи са и на „Ай Си Еф България” - местното представителство на Международната коуч федерация.

За тяхното лидерство и принос към развитието на коучинга у нас през 2011 г. в Лас Вегас те бяха удостоени с Наградата на президента на Международната коуч федерация (ICF President’s Award) – едно от най-високите отличия в световната коучинг индустрия. Тяхната визия бе да поставят нововъзникващата коучинг професия в България на световно ниво, за да даде тя възможно най-голяма добавена стойност на бизнеса, здравеопазването, образованието, държавното управление и т. н. и да подкрепи просперитета на страната в идните 20-30 г.