Мода, технологии и НАСА

Автор: 

В забързаното ни ежедневие приемаме модерните удобства като безспорна даденост. Има предмети - някои много сложни, други на пръв поглед по-прости, които използваме спорадично или ежедневно, които нямаше да имаме без стремежа на човека да стигне звездите. Ето някои от най-често използваните предмети и технологии, които са част от нашето ежедневие благодарение на разработките на НАСА.

 

 

Филтри за вода – почти във всяко домакинство присъства кана с филтър, която превръща чешмяната вода в чиста и бистра питейна. Водните филтри съществуват от 50-те години на миналия век, но в НАСА започват разработки за създаването на филтри, които могат да пречистват силно замърсена вода. Водните филтри, които използваме днес са направени от специален активен въглен обогатен със сребърни йони, които убиват бактериите и пречат да се зараждат нови във вече пречистената вода.

Безжични инструменти – През 60-те години на миналия век, докато подготвяли мисията Аполо, в НАСА разработват малка, лека и лесна за употреба машина (наподобяваща бормашина), с чиято помощ астронавтите да могат лесно да пробиват скали за проби на Луната. За тази цел НАСА работи съвместно с Black & Decker, като в последствие компанията прилага технологията в серийното производство на преносими уреди.

Датчици за дим – При изграждането на Скайлаб (Skylab) – първата американска космическа станция, едно от най-важните неща за инженерите е създаването на система за превенция на пожар или изтичане на вреден газ. Тогава НАСА си партнира с Honeywell Corporation и се създава първият детектор за дим с различни степени на чувствителност.

Далекосъобщения – Още преди хората да летят в космоса, са изградени сателити, които да позволяват комуникация между космическите кораби и наземните бази. Изграждането и изпращането в орбита на близо 200-те сателита, които кръжат днес около Земята, е може би една от най-експлоатираните космически технологии.

Подметки на спорни обувки – за изработката на днешните спортни обувки се използва същата технология, която е вложена и в обувките на първите хора, стъпили на Луната: те осигуряват вентилация, а подметките олекотяват удара и разпределят тежестта.
Безконтактни термометри – технологията за изработването на инфрачервените термометри, които спестяват време и усилия, особено при меренето на температурата на малките деца, е базирана на същата, използвана за измерване на температурата на звездите с помощта на инфрачервени лъчи.

 

 

Материал Темпур – той се разработва от НАСА и се прилага първоначално в седалките на космическите кораби, за да облекчи огромното натоварване, на което са подложени астронавтите при излитане и призeмяване. Впоследствие този материал се използва при изработка на матраци за болници, предназначени за пациенти, които са приковани към легло за дълъг период от време. След като Темпур придобива по-голяма известност, започват да се произвеждат и по-масови серии матраци и възглавници.

Резистентни плаки за очила – още от 70-те години за изработката на очила се използват пластмасови, а не стъклени плаки, които са използвани и за визьорите на скафандрите на астронавтите. Но допълнителното покритие – невидим филм, с който се покриват тези плаки, така че да бъдат защитени от надраскване и нараняване, отново е разработка на НАСА – задължителна защита срещу праха и малките частици, които се движат свободно в Космоса.
Прозрачни брекети – прозрачната керамика, от която са изработени така популярните прозрачни брекети е поредната разработка на НАСА – този материал е бил създаден за защита на инфрачервените антени на ракетите с топлинно насочване.

Модерните бронежилетки – при изработването на материала за въздушните възглавници на роботите изпратени на Марс, е бил необходим нов вид материал – лек, устойчив на висока температура и изключително здрав, за да издържи кацането върху каменистата повърхност на червената планета. Учените от лабораториите на НАСА работят съвместно с Warwick Mills, които създават парашутите за мисията Аполо и изработват именно такъв материал, който в момента се използва при направата на най-модерните бронежилетки.