Моден подиум – Hyundai не е това, което беше

5.45 ч. Аз съм от онези луди, които се събуждат рано (дори и през уикенда), могат да започнат интензивна работа, но след 5 следобед става трудно да се занимавам с тежка мисловна дейност... Обичам ранните пролетни утрини, когато слънцето започва да изплува от изток. В 6 ч. вече ме огряват първи лъчи на балкона. Поглеждам колата долу – там е новият Hyundai i30, с който ни предстои да прекараме два наситени делови, градски дни, с лека провинциална забежка. Какъв странен син цвят... ами сега? Как да се декорирам, че да бъда фешън с колата, да се слеем в едно цяло? Но за човек, който има над 50 чифта пролетно-летни обувки, ще намеря решение... И изведнъж се сещам за новите от преди два месеца обувки (направо съм ги забравила), които ще паснат идеално!! В комплект с чантата! Готова съм да атакувам деня.

 

8.00 ч. Излизам от къщи. След час имам една бизнес закуска в хотел в полите на Витоша. След нея се зареждат две срещи в противоположни посоки на София, представяне на един нов продукт, още една среща, ако смогна ще скоча и до Мола, че търся нещо конкретно, и ще завърша с една артистична вечер - представянето на новите бели вина на изба Катаржина. (за прибирането съм си осигурила шофьор – нека да усетя как е и да се возиш в новата кола).
Пристигам по-рано и имам време да разгледам по-обстойно линиите на новото поколение (първото лансиране беше през 2007 г.) – като капсула устремена напред да се изстреля. Дизайнерите на марката я наричат флуидна скулптура - философията съчетава плавните линии, вдъхновени от природата с модерната архитектура. Звучи поетично, но едва ли някой се замисля точно над тези представи. По-важното е, че има излъчване, което ти дава усещане, че си в крак с времето, в което всеки ден някъде по света се създава нова технология, с модерното и актуалното.

Автомобилът изглежда доста атлетичен, за което допринася увеличената следа отпред и отзад съответно със 17 и 24 мм. Така колелата са отишли още настрани и са издули арките на калниците. Всичко това дава и по-голяма стабилност на пътя.
Погледнат отпред се вижда, че е стъпил здраво на пътя. Решетката има две вариации – с една или две блестящи хромирани лайсни (на мен ми се падна по-семплата), великолепно допълнение са дневните LED светлини, които блестят като огърлица от цирконии. Към бляскавите бижута се добавят и 17-цоловите алуминиеви джанти с 5 спици и хромирани капачки, които правят впечатление отдалеч.

10.50 ч. Напускам бизнес закуската, която се проточи доста. В 11ч. имам среща в широкия център на града. Виждам, че отчайващо ще закъснея... Нямам как за 10 мин. от кв. Бояна да сляза до бул. Стамболийски (софиянци ще си го представят много добре – за другите това са около 12 градски км). Натискам безмилостно педала – на разположение имам обновен 1,6 л. дизелов мотор със 128 к.с., който отделя само 97 г/км вредни емисии. Сега никой потребител не го впечатляват от последните цифри, но съвсем скоро ще дойде време, когато ще е много важно колата ни какви газове отделя... Иначе на разположение на клиентите са 6 различни двигателя – три бензинови и три дизелови с мощност от 90 к.с. до 135 к.с.

Не мога да кажа, че автомобилът излита от място, но пък мощността е напълно достатъчна за едно нормално, дори и по-нервно движение. Има друго предимство, което гали джоба – градският разход който постигнах бе 5,5 л/100 км. Днес повече от всякога това е сериозен довод при избор на кола. Случих на зелена вълна и в 11. 07 ч. бях на срещата, най-вече заради изключително услужливата помощ на i30. Моделът предлага като опция и иновативната система FLEX STEER, която осигурява три режима на работа – Comfort, Normal и Sport, и така ще отговори на всеки тип шофьор, като настройва нивото на натоварване (тежестта на волана) на сервоуправлението и обратната връзка в зависимост от пътните условия.

 

13ч. Вече бях на следващото медийно събитие в другия край на София, в посока Божурище. След като приключих там, имах малко време и предпочетох да изчакам на широкия паркинг, да отворя лаптопа се, след което да разгледам по-обстойно интериора на колата. Комфорта и дизайна са на ниво, пространството е неочаквано широко за компактния външен вид. Четирима възрастни (разбира се има място и за пети) спокойно ще пътуват до морето заедно с багажа си. Седящите на предните седалки имат с 30 мм повече място над главите, с 11 мм повече място за краката и 14 мм в раменете. Вместимостта на багажника е нараснала с 11 % - до 378 л, жабката е почти двойна – 8,5 л., джобът за бутилки в предните врати също е двоен - 1,5 л., а задните пътници имат на разположение 0,75-литрови джобове.

Това, което прави впечатление са многото екстри, които качват автомобила на друго ниво. За шофьора се предлага електрорегулируема в 10 посоки седалка. Smart Key система за стартиране на двигателя с бутон, отопление за предните седалки, електрическа ръчна спирачка, круиз-контрол с функция за ограничаване на скоростта, двузонов климатик, вентилационни отвори за седящите на задните места. Технологиите също присъстват - сериен цветен TFT дисплей, който в по-високите нива реагира на допир, служи и за проекция на камерата за обратно движение, аудиосистема с радио CD плейър с RDS, поддръжка на MP3, портове за iPod, навигационната система като опция.

Съжалих, че моят автомобил нямаше опцията, която иначе предлага - панорамен стъклен люк, който може да се отваря изцяло или да се накланя. Обожавам прозрачните покриви. Като стане много напечено - се пуска сенник, който плътно покрива. Може да се поръча и топлоотразяващо слънчево стъкло за прозорците отпред, отстрани и отзад.

15 ч. Трябва да паркирам в идеалния център, на ул. Шипка. Там и с мерак, и с талон, и с sms трудно става - просто няма места. Пускам аварайките в търсене на възможност (у нас нали като пуснеш аварийки все едно всичко ти е разрешено). Откривам доста малко място, за което съм на път да се откажа – ще задръстя движението, ще кажат „Глей’ ся тая, ще се мъчи пет часа и пак няма да успее...”, ще почна да отнасям благословии. Но аз съм упорит скорпион и ми е все тая – ще се пробвам. Дори за мое огромно учудване успях да се наместя само с едно движение. Такова леко серво и маневреност (а размерите ме изненадаха), не очаквах. Натиснах копчето и странични огледала се прибраха – много удобна функция за града.

22 ч. След 4-5-6 дегустационни чаши на вино и след целия емоционален ден вече съм уморена, краката ме болят от 10-сантиметровите токчета (ама пуста мода...). С колегата, който съм пазарила от сутринта да ме вози, влизаме в колата, отпускам облегалката на спътническата седалка така, че почти полягвам. Всичко свети в меко синьо, двигателят тихичко работи (ще вмъкна, че специално е работено по намаляване на шума в купето), още малко и аха да заспя до дома... Толкова ми е удобно... Въпреки умората забелязах, как предните светлини „завиват” като се завърти волана и е страхотно практично – това е благодарение на новата адаптивна система (AFLS).

Заключение – Hyudai не е това, което беше. След моделът i40 марката живее следващ етап в развитието си. I 30 го доказва. Автомобилът предлага високо ниво на базово оборудване за C-сегмента. По отношение на дизайн и интериор привлича с европейско естетическо излъчване. Бъдещите собственици могат да се гордеят с новата придобивка. Могат да изберат и между 11 интересни цвята – моят фаворит стана Hazel Brown металик, който активира рецепторите и направо усетих вкуса на сладък горещ шоколад. Малък компромис ще трябва да направите само с цената – базовата започва от 33 990 лв за 1,4 л бензин/100 к.с., но ще знаете, че вземате качествен продукт, освен това с 5 години гаранция от производителя.

 

Facebook comments