fbpx Модна търговия ли е онлайн пазаруването? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Модна търговия ли е онлайн пазаруването?

Интернет навлиза във всеки един аспект от нашия живот. Достъпът до всички ресурси на глобалната мрежа вече не е ограничен до настолния компютър. Имаме таблети, телефони и всякакви други устройства, които ни дават достъп до Интернет „тук и сега“. Във всеки един момент ние можем да потърсим информация, продукт или услуга, като за целта не е нужно да сме седнали пред компютъра. Как това се отразява на бизнеса? Използваме ли го ефективно?
Освен най-важното – сайта, какво още може да направим?

Преди малко повече от година в Южна Корея беше експериментиран интересен модел. Една от веригите магазини разположи в метро станциите табла с техните продукти. Всеки продукт има QR код. Клиентите могат да добавят продуктите във виртуална „пазарска кошница“, сканирайки QR кода на продукта. След като „напазарува“, клиента изпраща поръчката към магазина. Продуктите се доставят на адреса на клиента същия ден, ако поръчката е направена до 19:00 часа. Кампанията е стартирана след анализ на поведението, навиците и ежедневието на корейците, които са втори в света по служебна ангажираност. Това води до липса на достатъчно време и виртуалния магазин в метрото им предлага да им спести време за пазаруване, докато чакат в станцията.

Всичко това се случва през мобилния телефон на клиента! Била ли е успешна кампанията?
Веригата, която е разработила иновативната идея е била втората по големина в Корея. Целта на веригата е била да стане номер 1 без да увеличава разходите за нови търговски площи. Резултатът е невероятен успех – онлайн поръчките им се повишават със 130%. Компанията се изкачва до първото място по онлайн продажби, а по офлайн продажби почти се изравнява с предишния лидер.

Наистина горният пример е от държава, където SmartPhone-ите са изключително популярни и се ползват като такива, но е и повод сериозно да се замислим. Интернет е достъпен навсякъде около нас и по всяко време. Въпросът е да се замислим как можем да използваме това. Дали е мода!? Не, не е мода.

Всички офлайн търговци по света отчитат покачване на онлайн продажбите през електронните им магазини.

Според някои експерти, това ще продължи да е така с повишаване на броя хора, ползващи Интернет и навлизането на SmartPhone-ите и таблетите още повече в ежедневието ни. Значи ли, че всички трябва да направят електронен магазин и мобилно приложение? Мобилното приложение е по-скоро модерното решение, а не задължителното! То е необходимо, само ако е единствения вариант, за да се ползва услугата ви през телефон. В другите случай мобилен сайт е перфектно решение!

След успеха на горната кампания и други вериги решават да използват тази концепция. При следващия успешен пример, пазаруването става чрез въвеждане на четирицифрен код на продукта в мобилния уеб сайт на компанията. В Англия се наблюдава отваряне на щоуруми, където хората могат да разгледат продуктите, а персонала ги обучава как да ползват сайта и как да поръчат от него.