fbpx Морски дарове в подножието на планината Пелион – ядеш и ревеш! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Втора част

Морски дарове в подножието на планината Пелион – ядеш и ревеш!

 

Всички българи сме майстори по „откриване” на най-вкусните гръцки морски храни (най-вече по Халкидики), но такива дарове, каквито опитахме в Agrogiali на пясъчния плаж на Agios Ioanis, в подножието на планината Пелион, не си спомням отдавна. Посреща ни лично кмета на селцето, който е и собственик на таверната. Споделя ни, че регионът не е още много известен като курорт, но именно това го прави много привлекателен.

 

Миналата година доста са пострадали от местно цунами, но вярват, че има какво да дадат на туристите – слънце, уютни заливи и плажове, някои притежаващи син флаг, прясна храна. И като почват да се редят плата едно след друго, което от кое по-вкусни, очите ни плачат от умиление и си облизваме пръстите в буквалния смисъл – хванати сутринта леко панирани местен вид калмари, салата от октопод, миди и едри скариди саганаки в пикантен доматен сос, няколко вида риби, типичните хрупкави пържени тиквички и задължителното за Пелион мезе „цитирала” от морско водорасло, което обикновено се прави на туршия. Всичко това обилно полято с анасоново или само гроздово ципуро.

 

Внимание! В Гърция полицията не може да ви спре просто ей така, ако не сте направили нарушение, затова и доста от местните си пийват по някое и друго шишенце, а след това шофират, на своя глава. Може да го направите и вие, но не ви съветвам. Къдравите и стръмни планински завои, на места на ръба на урвата, без никакви особени ограничители, са изпитание за всеки шофьор и изискват поне 110% концентрация. По-страшни са от тези в Монте Карло, а на места разминаването на две коли е буквално невъзможно и единият задължително трябва да отстъпи. Но хората там са любезни и никой не показва мускули и нерви. Изобщо в този край на Гърция трябва да сте на „ти” с шофирането и да забравите да се правите на рали изпитатели.

 

Простите неща са най-вкусни - spetzofai

 

В никакъв случай не трябва да пропускате изключително простия, но много вкусен специалитет на региона – спецофай (spetzofai). Приготвя се за 15-на минути и включва местна ароматна наденица или салсичон, нарязани на 4 парчета чушки, доматена салса, като в някои места прибавят и малко вино. Всичко се приготвя в тигана за ок. десетина минути и много хляб и ципуро могат да отидат с него.

Филмовият залив Damouhari

 

От северната част на планината се намира и малкия и много влязъл в сушата залив Damouhari. Преди години е бил почти незабележим, но изведнъж придобива световна слава, защото на него Мерил Стрийп снима една от сцените на филма Mamma mia през 2008 г. E, не е чак толкова известен, колкото Спорадските острови, но не пречи да се отъркате и вие по звездния прах, който може би е оставила великата актриса. Няколко изключително уютни и симпатични тавернички предлагат морска храна и мести специалитети докато гледате сините води през портокалови дръвчета, а после може да се опънете на плажа или да се гмурнете покрай скалите.

   

Влакчето на Пелион

 

Една от големите атракции в планината е теснолинейката (релсите са широки само 60 см). Влакчето се движи по маршрут Ано Лехония (на 12 км от Волос) до селцето Милес и обратно, като пътуването трае час и половина. Настанени в едно от трите вагончета ще преминете през живописен маршрут с уникални панорамни гледки. За първи път парната някога мотриса потегля през 1896 г., която е завършена първата част от маршрута, през 1903 е пусната цялата линия в експлоатация. Днес машината се движи с дизел, но не пропуска да пусне през комина бяла пара, която напомня за романтични времена. Влакът тръгва сутрин в 10 ч. от Ано Лехоня и обратно в 15 ч. от Милиес – прекрасно преживяване за един ден.