fbpx Мотивационният лост „пари“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мотивационният лост „пари“

Мотивационният лост „пари“

Какво се случва ако използваме само финансови механизми за мотивация във времена, когато бизнеса изпитва огромни затруднения? Какво става, когато той просто свърши? Ние очакваме служителите да разберат мениджърите, да се поставят на тяхно място, да приемат действителността и да работят усърдно. Уви, това не е така. Тези „финансово мотивирани” колеги са първите, които ще си тръгнат, заради същата тази мотивация - винаги ще се намери мениджър да ги мотивира по-добре или допускайки същата грешка да „увеличи финансовата мотивация” и да ви вземе служителя. А ако той е ценен?

Аз залагам на сигурност и спокойствие на работното място - комплексен подход, който изисква много работа и време. Това е една от най-дългосрочните и рискови инвестиции на работодателя и най-трудно оценявана от служителите. Но при преценка служителя подсъзнателно оценява по важност точно този критерий. На второ място бих поставил подхода „Open book management/Open door policy” и активното участие на определени служители във взимането на важни и стратегически решения в компанията. Това подсилва сигурността, дава допълнителен тласък на усещането за полезност. Показва доверието, което имате. Човек изначало се стреми да докаже своя принос и важност като субект не само в живота, но и на работното място.

Бъдете добър слушател. Вниквайте в проблемите и се старайте да ги разберете. Задавайте въпроси, за да доуточните неизяснените точки и бъдете сигурни в разбраното. Създавайте разнообразие и предизвикателства в рутинните задължения. Участвайте наравно в подобряване на работната среда и работния процес.

Не на последно място по важност е нещо лесно изпълнимо - бъдете позитивни. Направете нещо приятно за служителите си - например посетете заедно кино или заведение.

Разбира се, финансово базираната мотивация е неизбежна, но от нас, мениджърите, зависи в каква пропорция и при какви обстоятелства ще се използва. Умерена до минимална зависимост от парите като стимул, е най-здравословна. Една азиатска мъдрост гласи - „някои хора са толкова бедни, че всичко, което имат са парите”.