fbpx Мото-Пфое намалява още вългеродния отпечатък със собствена фотоволтаична инсталация | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мото-Пфое намалява още вългеродния отпечатък със собствена фотоволтаична инсталация

През февруари 2022 година в най-големия автомобилен комплекс в България – този на Мото-Пфое в Люлин, беше завършена най-значимата инвестиция до момента за устойчиво намаляване на въглеродния отпечатък на компанията. На територията на комплекса влезе в действие фотоволтаична инсталация, която ще спести над 3050 тона въглеродни емисии за целия експлоатационен живот на системата. Този пилотен проект доказа своята ефективност намалявайки с над 30% въглеродния отпечатък на най- голямото автомобилно представителство в България.

Следвайки стратегическата цел на Мото-Пфое за устойчиво развитие и намаляване на вредните емисии от дейността си, компанията инвестира усилено в нови фотоволтаични мощности в останалите си комплекси.

Новата инвестиция е насочена към най-новия и модерен автомобилен център на Мото-Пфое Летище София, който предлага и сервизира премиум и луксозните марки Volvo, Jaguar и Land Rover. Инсталацията е проектирана да генерира 249 MWh/година чиста електрическа енергия. Спестените въглеродни емисии за проектното време за експлоатация са 2 658 тона CO2.

Генерираната електроенергия ще захранва и зарядните станции на територията на комплекса и така ще задвижва електрическите Volvo XC40, C40 и Jaguar I-Pace с възобновяема и чиста енергия. Зарядните станции на територията на комплекса са достъпни и за всички други собственици на електроавтомобили и са част от мрежата на Елдрайв.

Това е вторият проект от дългосрочния ангажимент на Мото-Пфое за засилени инвестиции в опазване на околната среда и чиста енергия. След Мото-Пфое Летище, инициативата за инсталиране на соларни мощности за генериране на енергия ще обхване комплексите на Мото-Пфое във Варна, Пловдив и Бургас, като очакванията са в следващите месеци проектите да бъдат завършени.

С този проект Мото-Пфое се превръща в безспорен лидер в автомобилната индустрия, както и сред компаниите в България, инвестиращи значителни средства в намаляване на собствения си въглероден отпечатък. Общата инвестиция се очаква да достигне 1 милион лева в рамките на 18 месеца и да доведе до спестяване на над 10 000 тона CO2 за проектната работа на фотоволтаичните системи, захранвайки с възобновяема енергия комплексите на Ford, Volvo, Jaguar и Land Rover. Това ще помогне на България да изгради по-бързо капацитет за устойчива енергия и ще редуцира въглеродния ѝ отпечатък.