fbpx Муратовото езеро – един от кристалите на Пирин | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Муратовото езеро – един от кристалите на Пирин

Муратово езеро е едно от най-популярните Бъндеришки езера в Пирин, а красотата му наистина е незабравима и дори и най-красивите снимки трудно могат да я предадат. Най-лесно до него се стига по пешеходен преход от хижа Вихрен. Маршрутът е толкова живописен, че често ще спирате за снимки и затова ще ви трябва поне час и половина в едната посока и по-малко от час за връщане. Като цяло теренът не е сложен, така че спокойно може да вземете и децата, ако са поне десетгодишни.

Теренът е камъни и почва, и затова дори с маратонки няма да имате проблем с ходенето, а трудни и опасни участъци няма.

От х. Вихрен, до където може да стигнете и с автомобил, ако не затварят пътя (когато е натоварено, още в 8.30 слагат бариера и ще се наложи доста надолу да си оставите автомобила). Ще се ориентирате по табелите за х. Синаница. Пътеката в голяма си част върви покрай Бъндеришка река.

Скоро ще достигнете мост над реката, но не го прекосявайте. Въпреки, че този мост е задължителна спирка за снимки, след като запечатате красотата, която може да се мери с алпийската, се върнете и продължете нагоре, като реката ви остава от лявата страна.

Постепенно ще се отдалечите от реката. На места, ако има достатъчно вода могат да се наблюдават красиви малки водопадчета. Следва едно кратко по-стръмно изкачваме и достигате до едно равно плато, по което върви един малък поток. След него е чашата на езерото. Още десетина минути и сте там. Сетивата ви просто не могат наведнъж да поемат цялата красота, затова поседнете покрай езерото и се насладете на природата. Не си помисляйте да се къпете или дори да си топите краката – забранено е! Природата трябва да се пази!

снимки: Ина Георгиева