Място за много....

Място за много....

София - Измир, Турция

Гостоприемно ни посрещна 4-милионният Измир със своите 24 градуса в края на октомври, за да ни покаже най-новото творение, излизащо от поточните линии на завода на Renault в Бурса - моделът Fluence (Флуанс). Освен с топлина, бяхме посрещнати и от щедрото пространство на новия елегантен седан на марката, който ще замени Megane II. Още с първия поглед отдалеч останах с приятно впечатление за модерен, динамичен автомобил със сериозна доза представителност. Веднага в съзнанието ми изникна потенциалният му собственик, който има семейство с поне едно дете и заедно с това е собственик и на малка или средна по големина фирма. С този автомобил той може да отиде на бизнес срещи и в свободното време да пътува със семейството си, събирайки достатъчно количество багаж в обем от 530 л и още 23 л, разположени в практични ниши в купето.

След като оставихме куфарите в багажника и те почти се “изгубиха” там, бяхме готови да потеглим. Да шофираш в Турция и още повече в градовете е сериозно изпитание. Интегрираната навигационна система Carminat TomTom®, обаче буквално ни “води за ръка”. Изключително ясно и разбираемо показва посоката на движение. Навигационната система може да се обновява и допълва лесно, като се свърже нейната SD карта с интернет.

Мястото в купето наистина е много

Представих, че сигурно цяла масичка може да монтира пътникът зад мен, след като регулирах доста напред шофьорската ми седалка - тя има ход от 24 см и 7 см във височина. Централният подлакътник се оказа много удобен. Бордното табло изглежда модерно и навява асоциации от високия клас на Laguna. Тук ще прибавим и картата “Свободни ръце” за достъп до автомобила и безключово стартиране, климатичната система, която е копие на тази от Laguna с три режима на функциониране -
Soft, Auto или Fast и влиза в базовото оборудване, а също и двузонов климатик (като опция за по-високото ниво на оборудване), възможност за ползване на мобилен телефон чрез Bluetooth, круз контрола, ограничителя на скоростта. Вярно, материите определено не са най-луксозните, но са приятни на допир. В компенсация са изработени така, че да издържат на директната слънчева светлина.

Направи ни впечатление и акустиката, като шумът е с много ниско ниво

Това ни позволи да се насладим и на аудио системата с 3D Sound, която има възможност и за свързване с външни устройства.
Пътуваме по ненатоварената магистрала към известния турски курорт Кушадасъ. За пореден път се убеждаваме в изключително добрия дизелов мотор 1,5 л. Той ще се предлага в 4 модификации от 85, 90, 105 и 110 к.с. Бензиновите двигатели са два - 1,6/110 к.с с автоматична или механична предавателна кутия и по-мощния 2,0/140 к.с с механична предавателна кутия. От 2011 г. в Европа ще се появи и електрическата версия на Fluence. Возията е много добра. Все пак шасито е проектирано така, че да издържа на настилките на основните пазари на модела в Румъния, България и Русия. Електрическият сервоусилвател на волана допълнително прави шофирането лесно и въпреки не малките размери на автомобила без проблеми маневрирахме сред туристическата глъч, която дори и в този сезон беше усилена.

По отношение на сигурността още в базовото оборудване Fluance предлага ABS с електронно разпределение на спирачното усилие, електронна система за екстремно спиране с автоматично активиране на аварийните светлини, въздушни възглавници за водача и пътника до него, две странични, защитаващи гръдния кош, и две тип “завеса”, триточково Isofix закрепване, регулиране по височина на предни подглавници.

 

Facebook коментари