fbpx На гости в Гугълплекс | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

На гости в Гугълплекс

На гости в Гугълплекс

етикети

Централата на Гугъл е най-мечтаното място
за работа отвъд океана. Там човек може да се почувства млад, оценен и щастлив от работата си. Дори като изключим всичките материални преимущества - самото място е заредено с положителен заряд и колежански дух.
След като сменя два офиса в Силициевата долина, през 2003 г. Гугъл се настанява в един от най-големите офис паркове в САЩ, на следващата година става публична компания, а през 2006 г. закупува имота за 319 млн. долара.
Централата Googleplex (Гугълплекс) заема 4 сгради с обща площ над 90 хил. кв. м. Само за миналата година Гугъл удвоява персонала си до 10 хил. души и увеличава приходите си с 67 % до 10,6 млрд. долара.
Там важат по-различни правила от общоприетите. От фирмата са помислили на първо място за хората, които работят за тях, а след това за всичко останало. Ако смятате, че казаното дотук е преувеличено - вижте фактите и се убедете сами.

Факти за Google

  • Гогол е математически термин за 1 със сто нули.
  • Първото име на Google e Back Rub.
  • Google е избиран четири пъти за “Най-добрата търсачка в интернет”.
  • Страницата на Google е преведена на 116 езика.
  • Работещите в Google са наричани “Гуглъри”.
  • Централата на компанията се нарича “Гугълплекс”.
  • Google претърсва милиони уеб страници за по-малко от половин секунда.
  • През 2006 г. Google са вписани официално в тълковните речници, под определението “уеб търсачка за намиране на информация в интернет”.

Храна
В Гугълплекс има 11 гурме кафенета, в които на работещите Гуглъри се предлагат изтънчени, здравословни и разнообразни ястия при това напълно безплатно. Освен тях в Гугълплеска има множество стаи за закуска, в които хората могат да хапват не толкова здравословни, но много вкусни снаксове, бонбони, зърнени закуски, плодови млека или пък да си правят капучино. Един от основателите на Гугъл - Сергей Брин споделя, че са се опитали да предлагат на персонала само здравословни храни, но никой не бил доволен и много от хората започнали да си носят сладкиши и чипс от други места. Другият основател на Гугъл - Лари Пейдж е изискал да се направят много такива стаи, за да може хората в комплекса винаги да имат
под ръка нещо за хапване, пък било то и калорично.

Транспорт
Много от големите фирми предлагат на служителите си превоз до работа, но никъде полаганите грижи не са толкова много, колкото в Гугълплекс. Пристигащите с влак до градчето могат да се качат на специалните автобусчета, които ги откарват директно до работа. Така правят по-голямата част от хората, за останалите, които идват с колите си е осигурен обширен паркинг, на който безплатно чистят колите, сменят маслото, проверяват гумите и предлагат още много други услуги.
Компанията насърчава и купуването на хибридни автомобили от служителите, като на всеки, решил да си закупи еко кола, дарява 5 000 долара, за поощрение.

Бонуси
Гугъл винаги е поощрявал служителите си повече от справедливо. Ако служител препоръча за работа свой познат и той бъде одобрен, служителят получава 2 000 долара премия за доведения нов кадър. Ако сте служител и ви се е родило дете -
Гугъл ви дава талони за храна на стойност 500 долара седмично за следващите 4 седмици, за да улесни младото семейство. Списъкът с бонуси и премии е доста дълъг (може би най-дългият в историята на корпорациите-гиганти). Работещите в Гугълплекс могат да ползват безплатно пералня, химическо чистене, фитнес, да ходят на аеробика, йога, масаж, на фризьор, да учат Мандарински, Японски, Испански и Френски, да играят билярд, волейбол и много други игри. Освен заниманията за духа и тялото, служителите ползват безплатна детска градина, юридичес-ки съветници, автомонтьори, лекари и др.
В Гугълплекс обичат кучетата - затова е позволено на служителите да ги водят с тях на работа

Домашните любимци освежават атмосферата, но ако не са добре възпитани или постъпят оплаквания от другите служители - кучето трябва да си отиде веднага.
Въпреки че Гугъл побеждава компании като Майкрософт и Яхуу в битката за спечелването на нови кадри те все още срещат проблеми със задържането им за дълго време.
27-годишната Наниян Уанг разработва нови програми за декстоп и е възнаградена от Гугъл с 1 млн. долара за работата ? по един от проектите. Така тя вече може да напусне и да стартира собствена фирма. Оттук идват и опасенията на Гугъл - как да задържат нея и други ценни кадри? Така човешките ресурси в Гугълплекс имат нелеката задача да измислят все нови и нови поощрения и бонуси за служителите. При направено проучване за взаимовръзката между осигуряването на добра работна среда и производителност на служителите се оказва, че въпреки всички парични, материални и други бонуси, Гугъл отново е на печалба от продуктивността на служителите си. Друго решение в борбата за задържането на кадрите е съботният курс за избиране на нова кариера в Гугъл. Този курс се предлага на всички стари кадри във фирмата, които желаят да сменят позицията или дейността си. Така Гугъл се опитва да пренасочи дадения служител в желаната от него посока без той да напуска и да търси работа при конкурентите.

В момента в компанията работят над 10 000 души
Там интервюто за работа не протича по класическия начин - с автобиография и мотивационно писмо, не е задължително кандидатът да е завършил висше образование или да има солиден стаж. Трябва само да покаже талант за желаната от него позиция.
Всеки, който е бил в Гугълплекс, описва атмосферата там като колежанска. Това е и целта на Лари Пейдж и Сергей Брин - те конструират първия вариант на Гугъл в компютърния отдел на Стандфорд и смятат, че именно тази свежа обстановка, декорирана с големи (и малки) гумени топки, лава лампи, прототип на космически кораб и гигантски скелет на динозавър помага на гугълите да бъдат креативни, оригинални и щастливи в работата си.
В компанията има едно много важно изискване към хората и то е работата в екип. Повечето от проектите са разработки на различни екипи, които изоставят удобните си работни места и до финализирането на проекта работят с всички останали в някоя конферентна зала.

Ако човек не може да се сработи с колегите си, значи мястото му не е в Гугъл
Всички изброени удобства и екстри се предоставят на служителите безвъзмезно, но ако някой си мисли, че може да стои от 9 до 18 и след това да си тръгне без да е свършил с работата си -
много се лъже. Там се работи 7 дни в седмицата, а работното време понякога е по 24 часа. Не е случайна гледката в 3 сутринта да видите групичка служители с чаши с кафе в ръце, които дебатират разпалено езотерични алгоритми или други сложни теми.

Facebook коментари