fbpx На грозобер с новото Suzuki Vitara HYBRID | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

На грозобер с новото Suzuki Vitara HYBRID

В края на август започва гроздоберът. Природата тази година е щедра – тя не знае какво е Lockdown. Лозарите са много доволни, че чепките са плътни и тежки, и се очертава да излезе много добра реколта вино. Имаме покана от нашите приятели от избата с най-много лозови масиви в южна България, в района на Петрич – Логодаж.

В ранното утро потегляме по магистрала „Струма“ с обновената SUZUKI Vitara, която вече е оборудвана с 48-волтовата хибридна задвижваща система, допълваща обновения 1,4-литров BOOSTERJET турбо бензинов двигател със 129 к.с. Хибридите на SUZUKI попадат в т.нар. група „умерени” (mild hybrids), тъй като работят на принципа на рекуперация (възстановяване) на спирачната енергия, за да се зарежда литиево-йонната батерия при спиране, която се използва от интегриран стартер-генератор с цел моментално подпомагане на бензиновия двигател. Тази комбинацията осигурява по-икономично и плавно задвижване, и максимална ефективност. Не е нужно да променяте стила си на каране, за разлика от електрическите автомобили или дори и plug-in версиите, където, за да печелите електрически километри наистина трябва смените стила си (в положителна посока, обаче).

Магистралата не е натоварена, а и заради ранния час, предпочитам да включа адаптивния круиз контрол (стандартно оборудване за всички автомобили с ALLGRIP задвижване). Настройвам го 130 км/ч. Въпреки, че знам, че масово шофьорите не ползват системите, които подпомагат шофирането и първата им работа е да изключат line assist – системата, която ви държи в лентата и упражнява усилие, ако се отклоните, съм категорична, че по пътищата би имало много по-малко инциденти, ако се ползват по-активно. При Vitara адаптивния Cruise Control, заедно с Radar Brake Support (рязко спиране, при евентуална опасност от инцидент с предния автомобил) работи много приятно, без да изнервя с рязко забавяне при засичане на автомобил отпред и съответно след това изведнъж ускорение.

Крайната ни точка е с. Генерал Тодоров, на 10 км от границата на Кулата. Средният ни разход за изминатите 170 км е 6,1/100 км. Не съм включвала спортния режим, който определено дава повече мощ и стегнатост на автомобила. Според производителя за 4WD, какъвто е тестовият модел би трябвало да 4,9л/100 км, но това се изчислява при съвършени условия, равен път, никакви ускорения и скорост до 90 км/ч. Резултатът, който постигам, е много добър, като се има предвид, че автомобилът е ALLGRIP задвижване.

Из черните пътища около лозята на Логодаж Vitara плува в собствени води. Разбира се, няма нужда от никаква промяна на режима на движение, защото пътят е напълно сух, въпреки пресечения на места терен. Замислям се, че в друг сезон, когато станат кални коловозите, този автомобил би бил отличен за хората на полето. Не, грозде няма да се прекарва, освен няколко щайги за показване като тези с ароматния сорт Vermentino, но комфорта, който ще имат собствениците й, е напълно достатъчен за един съвременен лозар.

Купето е просторно, седалките широки и умерено твърди, налични са почти всички системи, които подпомагат шофирането като спирачен асистент с двоен датчик (Dual Sensor Brake Support), разпознаване на пътни знаци (Traffic Sign Recognition), система за предупреждение при смяна на лентата на пътното платно, система за предотвратяване от напускане на лентата на движение, система за предупреждение при криволичене, асистент при спускане при потегляне при наклон (Hill Hold), 7 въздушни възглавници, сензорен 7-инчов екран, подгряване и охлаждане на седалките.

Оценихме много високо климатикът, след като приключихме с активната бераческа дейност, а колата се беше напекла на безмилостното петричко слънце, което цепеше въздуха с 35 градуса. Буквално на 40-тата секунда вече духаше хладно и затворихме прозорците.

SUZUKI VITARA HYBRID 48V е много добре предложение на пазара, защото дава високо оборудване, безкомпромисни офроуд качества, които сме тествали в зимни условия и едно от най-важните качества – цена. Базовото оборудване започват от 38 490 лв. с ДДС за базовото оборудване с предно предаване, а топ оборудваната версия с 4WD, кожен салон и панорамен покрив е 53 490 лв. с ДДС.

 

 

Галерия флекс