Новото BMW X5 xDrive30d

На крилете на BMW

етикети: 

Когато става въпрос за BMW, едва ли има място за критики, но определено новата генерация на Х5 събуди дискусии. Баварците заложиха на интелектуалната естетика, която познаваме от седаните на марката и големият джип придоби нови заоблени форми, къто ръбовете и онази визия на леко невъзпитан младеж бяха „изпилени“. И честно казано, сравнявайки предното поколение с новата визия, лично аз залагам на next generation.

Разбира се, гордата осанка и категоричното присъствие на автомобила не са остъпили и милиметър назад. Напротив, когато си на пътя, невероятните „умни“ LED “очи“ и агресивната муцуна казват „Път на инвеститора!“. Този инвеститор обаче буди съвсем заслужено възхищение.

 

Тестваният модел беше X5 xDrive30d с 258 к.с. Толкова много мощ в първия момент стресираща, но веднага усещаш, че голямото купе послушно се подчинява на всяка реакция на шофьора. Дори пълзенето с 5км/ч не мъчи големият спортист. Достатъчно е обаче лек натиск на педала на газта и буквално автомобилът излита. За неподготвените пътници усещането е наистина като в самолетна кабина.

Пътуването по пътя е изкючително удоволствие. Трите приятелки, които бях качила в колата и които дори не могат да шофират, обелязаха единодушно, че токова „меко“ и приятно пътуване не са усещали досега. Явно задачата е свършена отлично, така че да доставя удовоствие дори и на неразбиращите консуматори. В новото X5 окачването може да се регулирула, като в действие влизат активната система за намаляване на крена в завои и заден диференциал Dynamic Performance Control. Освен това, според желанията и настроенията на пътниците може да изберете различни режими Comfort и Sport. След вечерната сериозна дегустация на вина Катаржина в Банско, на другия ден всичките ми спътници отбелязаха, че не са усетили как сме се прибрали до София и са се чувствали като на борда на самолет.

Тъй като пролетта беше в разгара си системата xDrive системата на практика не влезе, но инженерите са поработили още върху нея. Сензорите и постоянно следят поведението на автомобила. При нормални условия въртящият момент се предава на задните колела, но ако състоянието на пътя се промени - например настилката стане хлъзгава или неравна, при завои или изкачвания само за части от секундата, които не могат дори да се усетят системата пренасочва задвижващата сила към оста с максимално сцепление. Така “бетонирането“ на пътя на автомобила е сигурно.

И ако във екстериора въпреки омекотените линии няма много големи промени, то в купето класата е вдигната още повече. Досегашният дисплей е заменен със голям екран, който предлага удобството на таблет. Той е „кацнал“ статично над основната част на арматурното табло. Картината на излъчване не се различава по нищо от тази на компютъра ми. Управлението е изключително ясно – направих си експеримент с моите нешофиращи приятелки, които веднага се оринтираха например, как да заложат целта на навигация. Камерата, която следи паркирането би помогнала и най-големия лаик да паркира големия SUV. “Птичият поглед“ дава позиционирането на автомобила и насочва накъде да завиете волана.

Контролерът за управление на iDrive системата вече е по-голям и това е по-удобно. Новост е възможността за ръкописно въвеждане на символи, която е налична благодарение на сензорната й повърхност. Комфорта на седалките напомня на модерните седалки в бизнескласа на презокеанските самолети.

Багажникът на тествания модел леко ни изненада, защото очаквахме да е по-голям, но намаленият му обем идваше от допълнителни две седалки, които се прибират плътно в пода на товарния отсек. Но пък свалянето на долната багажна врата прави товаренето изключително лесно. 

 

 

Facebook comments