fbpx На крилете на BMW | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новото BMW X5 xDrive30d

На крилете на BMW

етикети

Когато става въпрос за BMW, едва ли има място за критики, но определено новата генерация на Х5 събуди дискусии. Баварците заложиха на интелектуалната естетика, която познаваме от седаните на марката и големият джип придоби нови заоблени форми, къто ръбовете и онази визия на леко невъзпитан младеж бяха „изпилени“. И честно казано, сравнявайки предното поколение с новата визия, лично аз залагам на next generation.

Разбира се, гордата осанка и категоричното присъствие на автомобила не са остъпили и милиметър назад. Напротив, когато си на пътя, невероятните „умни“ LED “очи“ и агресивната муцуна казват „Път на инвеститора!“. Този инвеститор обаче буди съвсем заслужено възхищение.

 

Тестваният модел беше X5 xDrive30d с 258 к.с. Толкова много мощ в първия момент стресираща, но веднага усещаш, че голямото купе послушно се подчинява на всяка реакция на шофьора. Дори пълзенето с 5км/ч не мъчи големият спортист. Достатъчно е обаче лек натиск на педала на газта и буквално автомобилът излита. За неподготвените пътници усещането е наистина като в самолетна кабина.

Пътуването по пътя е изкючително удоволствие. Трите приятелки, които бях качила в колата и които дори не могат да шофират, обелязаха единодушно, че токова „меко“ и приятно пътуване не са усещали досега. Явно задачата е свършена отлично, така че да доставя удовоствие дори и на неразбиращите консуматори. В новото X5 окачването може да се регулирула, като в действие влизат активната система за намаляване на крена в завои и заден диференциал Dynamic Performance Control. Освен това, според желанията и настроенията на пътниците може да изберете различни режими Comfort и Sport. След вечерната сериозна дегустация на вина Катаржина в Банско, на другия ден всичките ми спътници отбелязаха, че не са усетили как сме се прибрали до София и са се чувствали като на борда на самолет.

Тъй като пролетта беше в разгара си системата xDrive системата на практика не влезе, но инженерите са поработили още върху нея. Сензорите и постоянно следят поведението на автомобила. При нормални условия въртящият момент се предава на задните колела, но ако състоянието на пътя се промени - например настилката стане хлъзгава или неравна, при завои или изкачвания само за части от секундата, които не могат дори да се усетят системата пренасочва задвижващата сила към оста с максимално сцепление. Така “бетонирането“ на пътя на автомобила е сигурно.

И ако във екстериора въпреки омекотените линии няма много големи промени, то в купето класата е вдигната още повече. Досегашният дисплей е заменен със голям екран, който предлага удобството на таблет. Той е „кацнал“ статично над основната част на арматурното табло. Картината на излъчване не се различава по нищо от тази на компютъра ми. Управлението е изключително ясно – направих си експеримент с моите нешофиращи приятелки, които веднага се оринтираха например, как да заложат целта на навигация. Камерата, която следи паркирането би помогнала и най-големия лаик да паркира големия SUV. “Птичият поглед“ дава позиционирането на автомобила и насочва накъде да завиете волана.

Контролерът за управление на iDrive системата вече е по-голям и това е по-удобно. Новост е възможността за ръкописно въвеждане на символи, която е налична благодарение на сензорната й повърхност. Комфорта на седалките напомня на модерните седалки в бизнескласа на презокеанските самолети.

Багажникът на тествания модел леко ни изненада, защото очаквахме да е по-голям, но намаленият му обем идваше от допълнителни две седалки, които се прибират плътно в пода на товарния отсек. Но пък свалянето на долната багажна врата прави товаренето изключително лесно.