fbpx На крилете на достолепието | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новият Opel Insignia

На крилете на достолепието

 

Не са много автомобилите, които пет години по-късно след своето създаване продължават да бъдат абсолютно модерни, в крак с времето и вълнуващи. Лично за мен, Opel Insignia е един от тях. Революционният модел на немската марка, който я изстреля в други измерения. Есента на току-що изминалата година Insignia се появи с обновено лице и душа, които още повече отговарят на съвременните тенденции в потребителското търсене.

 

Респектиращата осанка на автомобила е запазена и подсилена от някои нови елементи. Хромираната предна решетка, която блести отдалеч е станала по-широка и по-ниска от преди. Лайсната, върху която е разположен марковия знак пък е по-тънка, а краищата е завъшват с леки извивки нагоре, които визуално се свързват с предните светлини с променена стилистика. В зависимост от нивото на оборудване се предлагат биксенонови фарове и такива със системата за повишаване на осветеността и безопасността AFL+. Енергоспестяващите дневни LED светлини, които се предлагат в по-високите нива, имат криловидна графика, довършваща категоричната визия на предната част на автомобила. Долните вложки са стилизирани така, че да бъдат по-тънки и широки, като по този начин подчертават пропорциите на разположената над тях радиаторна решетка. Светлините за мъгла са комбинирани с широки черни вложки и хромирани линии, като се разширяват към калниците. Така масивната стойка на Insignia се подчертава още повече.

 

Профилите на хечбека и седана сега са по-ясно отличими благодарение на разположението на задни светлини интегрирания спойлер. Линията на покрива на модела с пет врати намалява релефа си, когато достига ръба на спойлера, за да допълни класическия силует на купе. При варианта с четири врати, гънката продължава по протежение на ръба на спойлера, създавайки елегантен профил на седан.

 

Сега хромирана решетка е разположена по-ниско на задния капак. Габаритните и стоп светлините на разделените на две части задни светлини са решени като LED елементи и подвластни отново на криловидния дизайн.

 

Сериозната промяна е настъпила в купето. Нали знаете, че колкото е по-елитен един ресторант, толкова по-малко позиции има в менюто си, но която и от тях да изберете, е шедьовър. Така и сега в интериора на Insignia и най-вече на централната конзола, веднага се забелязва изчистеността и липсата на десетките бутони и копчета, за които марката понесе доста критики. Контролният панел е опростен, като има само няколко бутона за инфоразвлекателната и климатичната системи.

 
 

Insignia също е подвластна на „тъч“ ерата. Инфоразвлекателната система се командва и с помощта на докосване на големият цели 8 инча цветен дисплей с отлична резолюция (чете се и без очила:) От стартовия екран има достъп до всички функции и подменюта. Те обаче могат да се активират и чрез бутони на волана, тъчскрийн, гласов контрол и чрез изцяло новия тъчпад. Освен това инфоразвлекателната система може да бъде индивидуализирана чрез съхранение на до 60 лични предпочитани файла (като плейлисти, телефонни контакти, навигационни адреси).

 

Интересен е тъчпадът, който е интегриран в централната конзола. Щом го докоснете той реагира и дори леко вибрира, за да имате обратна връзка. Пишете някаква буква примерно и достигате до базата данни или населено място в навигационната система. За да не губите и за миг контрола върху пътя може да активирате гласовите команди, чрез натискане на бутон върху волана, с които да управлявате системата.

За новият Opel Insignia може да избирате между три горивни варианта на задвижване - бензин, дизел или LPG, като мощността варира от 120 к.с. до 325 к.с. Четири и с пет вратите версии, които са с шестстепенна механична трансмисия и Start/Stop система дават отлични резултати – консумацията на дизел е едва 3.7 л/100 км в комбиниран цикъл. Безспорно най-интересен е най-мощният дизелов мотор 2.0 BiTurbo/195 к.с., който демонстрира отлична мощност и тяга благодарение на каскадното пълнене с два турбокомпресора.

 
 

Новост в бензиновата гама са двата мотора с турбо пълнене и директно впръскване: 2.0/ 250 к.с. и 1.6/170 к.с., които могат да бъдат увеличени до 280 Нм с активиране на функцията овърбууст (SIDI = Spark Ignition Direct Injection). При съчетаването им със шестстепенна механична трансмисия и Start/Stop функция консумацията на гориво постига отлични резултати. Версията със 170 к.с. е с предно предаване, 2.0 SIDI Turbo ще се предлага във версия със задвижване на четирите колела. Интересен вариант е и 1.4 LPG със 103 кВт/140 к.с. и максимален въртящ момент 200 Нм, който показва разход от 7.6 л/100 км.
Цената на новата Insignia стартира от 38 775 лева за модела с четири врати и най-малкия бензинов мотор 1,4 л със Start/Stop система .