fbpx На островите има голям потенциал за бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

На островите има голям потенциал за бизнес


През август 2004 г. в София официално бе открито почетно консулство на Сейшелските острови. За консул бе избран изпълнителният директор на една от големите PR агенции у нас - M3 Communications Group, Максим Бехар.
Специално за читателите на сп. "твоят БИЗНЕС" той разказа за особеностите на тази екзотична страна и за възможностите за бизнес с нея.Г-н Бехар, как се стигна до откриване на почетно консулство у нас?

- Един ден получих писмо от бившия президент на Сейшелите, сър Джеймс Манчам, който ми каза, че идва в България по бизнес, и че наши общи приятели са му дали моето име. Искаше да се срещнем. Първото нещо, което направих е да видя къде се намират островите на картата, след което си казах, че това е бивш президент и не мога да му откажа. Видяхме се, говорихме, станахме приятели. Срещнах го с премиера, председателя на народното събрание, с министър Паси.
Един ден той ми се обади отново и каза, че техният външен министър има голям интерес Сейшелите да имат консулство в София. Предложи ми да стана почетен консул. И така аз се съгласих. После с официални документи между двете държави бе уредена процедурата.

Каква е функцията на консулството на Сейшелите в България?
- Консулството изпълнява две задачи. Едната е да помага на сейшелски граждани, които по една или друга причина пребивават в България. Досега обаче такъв не се е появил и ако се появи, той ще бъде истинска атракция. Все пак двете страни са много отдалечени една от друга, а и при население от 85 хил. души е много малко вероятно някой от тях да дойде чак до България.
Другата роля на консулството е да съдейства по всякакъв начин за развитие на бизнес контактите между двете страни.
Искам да организирам бизнес делегация до столицата Виктория през септември и да се срещнем със сейшелската комисия за чужди инвестиции и тяхното министерство на икономиката, за да видим дали има възможност за бизнес с България. Сейшелите са третият производител в света на риба тон. Там се произвеждат 1 млн. консерви всеки ден в няколко големи фабрики.
Островите са и най-големият производител на канела и са единственото място, където расте чаят цитрамон, известен като афродизиак.
Това е държава, която едва сега събужда пазарната си икономика и в доста отношения е по-неразвита от тази в България. Дължи са на факта, че 1976 -77 г. е управлявало ляво правителство и сейшелската икономика е просъветски ориентирана. Парламентът е разпуснат, политическите партии са забранени. Бизнесът и индустрията са били държавни до 1992 г. Днес цялата икономика минава през изключително труден преход.
На практика ситуацията там е същата, която бе у нас преди 15 години, само че всичко става с по-бавно темпо
Това е фактът, който ме кара да си мисля, че има много голям потенциал за български бизнес на островите. Строителството на хотели например е един от тях. Ако в България хотелите се строят вече на килограм, там строителството става доста предпазливо. Необходими са много одобрения, за да не се наруши околната среда. Възможно е също да се осъществява всякакъв вид търговия с малка държава като България, отколкото с големи страни като Франция, Испания, САЩ или др. Те никога не биха се занимавали с отдалечени и незначителни дестинации като Сейшелите.

Смятате, че има възможност за експорт на български стоки към Сейшелските острови?
- Категорично. Това е държава, в която няма почти нищо. Най-големият супермаркет във Виктория, която е най-малката столица в света, с 12 хил. жители, е колкото един квартален супермаркет в България. Там няма избор на стоки. Например много рядко може да си купите портокалов сок от магазин! А на пазара ще намерите всякакви плодове, тъй като това е държава, в която има изобилие от тях. България би могла да изнася много трайни храни за Сейшелите. Все пак това е страна с изключително висок стандарт на живот и много скъп курорт. В голяма част от хотелите цените започват от 1000 евро на вечер и въпреки това са резервирани с месеци напред. Там обикновено отиват много богати хора, които търсят спокойствие и комфорт.
Определено има пазар, който е абсолютно отворен и гладен. Това е държава, която се развива с много бърза скорост. Убеден съм, че може да има българи, които да инвестират там и такива, които да експортират интересни стоки.

Какъв тип хора са сейшелците?
- Те са европейци по мислене и комуникация. Специфично за тях е, че са по-бавни в действията си, когато трябва да изпълнят нещо. В средата на 17 век французите са стъпили на островите, които са били безлюдни. След години тогавашният министър на финансите маркиз дьо Сейшел отпуска пари да се узаконят островите като държава. Там се заселват французи-робовладелци, дошли от континентална Африка. Особеността на островите е, че там няма и никога не е имало племена.
Нужна ли е виза за българи, които искат да отидат до Сейшелите?
- Сейшелите нямат визов режим, всеки може да отиде до там по туризъм, но не и да остане на работа в страната. В консулството имаме много запитвания от българи, които търсят островите по тази причина. Самата процедура по издаване на работна виза за чужденец от бюрото по труда и сейшелските емиграционни власти е доста сложна. Трябва да се докаже, че там няма съответен специалист, за да се наема чужденец.