fbpx На пазара у нас е първият нисковъглероден бетон с 30% по-ниски CO2 емисии | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

На пазара у нас е първият нисковъглероден бетон с 30% по-ниски CO2 емисии

Производителят на цимент и инертни материали „Холсим“ пуска на пазара нисковъглероден бетон с 30% по-ниско съдържание на CO2 емисии спрямо конвенционалния бетон. Иновативното решение е разработено на базата на оптимизиран микс от нисковъглероден цимент и  висок процент алтернативни суровини и добавки.  От друга страна, традиционните инертни материали частично са заменени с рециклирани такива.

Групата "Холсим" е първата в сектора, която  пое ангажимент до 2050 година да понижи нетните си въглеродни емисии до нула. Също  първа подписа и „Бизнес амбиция за 1,5°C" –  инициатива на Глобалния договор на ООН за  ограничаване на глобалното затопляне в рамките  на не повече от 1,5°C. Серията ECOPact е стъпка в реализацията на тези амбициозни цели.

„ECOPact е първият у нас бетон от ново поколение, който навлиза с мисията да подпомогне устойчивото развитие и прехода към въглеродно неутрално строителство“, коментира Росен Папазов, Изпълнителен директор на „Холсим България“.  Според него, новата серия потвърждава амбицията на Групата да бъде световен  лидер в сферата на иновативните и устойчиви решения за строителството и да отговори на намерението на клиентите си да строят с мисъл за  бъдещето на планетата.

Освен екологично ориентиран, бетонът ECOPact поддържа и високо ниво на качество и приложимост. Поради  благоприятните свойства на химическите  добавки и избрания тип цимент, ECOPact показва  сравними или дори още по-добри характеристики  от конвенционалния бетон.

Продуктът е и подходящ за всякакви  приложения: от фундаменти до колони, плочи и  греди, външни и вътрешни стени, алеи, настилки  и т.н. Той ще се произвежда в бетоновите  центрове на фирмата в София и Пловдив и ще се  доставя в рамките на стандартния им радиус на  доставка. ECOPact се предлага в различни класове на якост и е съвместим със стандартите. Освен това може да се  обработва, изпомпва и полага като обикновените  бетони.