fbpx На пазара за бизнес площи се търсят офиси клас “А” | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

На пазара за бизнес площи се търсят офиси клас “А”

На пазара за бизнес площи се търсят офиси клас “А”

етикети

При тези условия България се оказва много ефективно решение за развиване на бизнес, до голяма степен заради по-евтината и високо квалифицираната работна ръка. От друга страна, предстоящото влизане на страната в Европейския Съюз ще доведе до уеднаквяване на данъчните и счетоводни стандарти с тези на страните-членки, което допълнително ще подобри условията за развиване на бизнес в страната.

натиснете върху таблицата за да се увеличи

Въпреки положителните тенденции в търсенето, пазарът на офис площи в България към момента е неподготвен да посрещне нуждите
на големите чуждестранни бизнеси.
Според екипа на отдел “Офис площи” в българската компания за бизнес имоти Forton International, за представителни и оперативни нужди международните компании търсят помещения от клас “А” с отворени пространства,
с оглед на по-гъвкаво и функционално разпределение на работните места.

Най-актуални са централните части на София в близост до държавните институции

и главните булеварди с добра локация и лесен достъп до големите входно-изходни артерии и летище София. Към момента почти липсва предлагане на офис площи с квадратури над
300 кв.м. Въпреки тенденцията към разширяване на работните места, все още по-голяма част от офисите имат капацитет да предложат едва по 6 кв.м на работник, като, за разлика от световните стандарти, в България тази площ не е пряко зависима от типа индустрия.
Друга пазарна тенденция при избора на офис площи от международни клиенти е пакетно търсене на складови и офисни площи в съвременни и модерни логистични паркове, което е световна практика. Докато при българските компании водещ фактор е наемната цена, чуждестранните компании предпочитат да платят по-висока цена за офис площи клас “А”. Тези фирми се стремят основно да наемат, за да стартират и развият бизнеса си, а част от тях и да не затварят средства в активи, които им носят по-малка доходност. За съжаление в България все още няма изградени подобни центрове, които биха могли да улеснят управлението на складовите наличности, необходими за дейността на почти всички компании, както и да понижат логистичните разходи и разходите по управлението.
С оглед на по-добра организация и функционалност на пространството, както и изпълнение на специфични изисквания на наемателя, от Forton отчитат засилено търсене на офис площи клас “А” в процес на строителство със срок на завършване до една година. Причините за това са няколко - основен фактор при международните компании е доброто дългосрочно планиране, поради това те имат възможност да наемат предварително пространства, съобразени с темповете на развитие и разрастване на фирмата. Освен това дългогодишните договори на наематели на незавършени сгради ползват намаление в размер на средно 10 %.
В България има девет офис сгради, които отговарят напълно на световните стандарти за клас “А”, а именно: Европарк Соравия, Лендмарк Център /бивш Соравия Център/, Йист Парк Трейд Център, Хамелеон Център, Ави Джей Център, Феър Плей Интернешънъл Център, Експо 2000 Офис Център, София Тауър, Булевард Бизнес Център.

Компромисен вариант за повечето международни компании е наемането на площи в сгради клас “А (-)” / А с индекс минус/, такива са примерно Технолукс Център (липсва HVAC система) и София Централ парк (липсва двоен под), Т. Александров 85-87 Център (липсва двоен под), Белисимо Център (липсва двоен под), Лозенец Център (липсва двоен под), Порше Център (липсва двоен под).

За контакти:
www.forton.bg

Facebook коментари