fbpx На родните продукти не пише Мade in BG | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

На родните продукти не пише Мade in BG

При посещението на най-голямото френско изложение „Международен земеделски салон” в Париж земеделският министър Мирослав Найденов е констатирал, че на почти всички продукти на българския щанд няма надпис на латиница, който да гласи: „Произведено в България”. На вината също пише само марката. Според него това се отразява лошо на рекламата на нашите продукти, тъй като посланието на всички български продукти би трябвало да бъде, че са произведено в България.
При разговори с френския министър, той е изявил готовност Франция да подпомогне промотирането на българските продукти на европейския пазар.
Двамата министри са обсъдили и позициите на страните по реформите на Общата селскостопанска политика и са констатирали, че между тях почти няма разлика. Двете страни се обединиха също около позицията за по-справедливо разпределение на субсидиите между държавите-членки. Франция е поискала от България подкрепа за оставане на досегашния режим на права за насаждане на лозя. Премахването на този режим би довел до спад в качеството на вината и би засегнало много производители. България е изразила подкрепа по отношение на това искане.
Двете страни се договориха за подготвяне на споразумение между българското министерство на земеделието и френското „Франс Агри Мер” (Национална служба по земеделски и морски продукти) за прилагане на политики на подкрепа на агробизнеса.