fbpx Наближава финалът на конкурса "Дърво с корен" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Наближава финалът на конкурса "Дърво с корен"

До края на гласуването за любимо българско дърво на 2014 година остава една седмица. В петото издание на традиционния конкурс „Дърво с корен“, организиран от фондация „ЕкоОбщност“ бяха получени общо 34 номинации за обичани от хората дървета, но до финалния кръг достигнаха само 10. Победител сред тях ще бъде дървото, събрало най-много гласове в своя подкрепа в онлайн гласуването, което продължава до 24:00 ч. на 31 октомври 2014 г. на интернет страницата на фондацията (www.bepf-bg.org). През последните дни броят на гласовете ще бъде скрит, за да се запази елементът на изненада.

За разлика от предишни издания на конкурса, в които преобладаваха дървесни видове като дъб и чинар, които традиционно са вековни, тази година финалистите представят изключително пъстро множество – благун и космат дъб, чинар и черница, бял бор и круша „водник“, и черна топола, за запазването на който вид се полагат сериозни усилия в европейски мащаб. Всички те ни напомнят за огромното биоразнообразие и красиво зелено богатство у нас и за дълга ни да се отнасяме с повече отговорност и грижа, за да остане и след нас. Това е и целта на конкурса „Дърво с корен“ – да докосне сърцата ни с чисто човешки истории, обвързващи незабравими мигове от живота с ценени от нас дървета. Да ни припомни за забравените случки от детството, прекарано в игра под клоните на дървото в двора, за глъчката на селските събори и хорá, виещи се под широката сянка на разлистилата се корона, за отминали и значими исторически събития, споменът за които е стаен в безмълвните стволове на някой столетник...

Такива истории разказват и дърветата, претенденти за титлата в тазгодишния конкурс. Като крушата на Даскаловия род от гр. Трявна – шарена като наследниците на чорбаджи Христо Даскалов; като Скравенския дъб, пазещ историята за нещастната любов на млада жена, която се оттегля от светския живот и се отдава в служба на Бога; като Качармовата топола в с. Дъбене, общ. Карлово, край която даскал Лило Николов и Васил Левски са се срещали, основавайки първото въздържателско дружество в селото. Техните и още истории на любими дървета са достъпни на сайта на фондация „ЕкоОбщност“.