fbpx Национален есенен ден на доброволчеството 2011 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Национален есенен ден на доброволчеството 2011

Национален есенен ден на доброволчеството 2011

В столицата официалното откриване на Деня на доброволчеството 2011 ще бъде в събота, 15 октомври 2011 г. от 10:00 ч. в Национален военноисторически музей, където Американският посланик Джеймс Уорлик и Елица Баракова, директор на Фондация "Помощ за благотворителността в България" (ФПББ) ще поставят началото на тазгодишните доброволчески акции. За пръв път в инициативата се включват и местни координатори - неправителствени организации от София и още пет областни града - Шумен, Търговище, Ловеч, Смолян и Габрово.

Съвместната инициатива на Фондация „Помощ за благотворителността в България” и Американската търговска камара има четиригодишна традиция, която продължава да се развива много успешно.

Очаква се на 15 октомври 2011 г. над 1000 служители от над 30 фирми в София, Габрово, Ловеч, Търговище, Смолян, Шумен, Бургас и Стара Загора да работят по над 50 доброволчески акции. Те са насочени към разнообразни дейности, сред които почистване на паркове, боядисване на съоръжения, помощ в домове за деца без родители и възрастни хора, центрове за деца с увреждания, социални институции, центрове за опазване на околната среда, фестивали, творчески проекти и др. Доброволците ще помогнат и за ремонтирането и подновяването на съоръжения в домовете, поддръжката на парковете, почистването на природни обекти и еко пътеки.

"Когато решихме да започнем Деня на доброволчеството, си мислехме, че това ще е голямо предизвикателство. Но днес сме много щастливи от резултата. Успяхме да комбинираме лидерството на ФПББ в НПО сектора, желанието на местните координатори и възможността на АмЧам да вдъхнови водещи български фирми да се включат. Заразителният ентусиазъм и креативност на шестте организации от Шумен, Търговище, Ловеч, Смолян и Габрово и София привлякоха много хора към инициативата. Сега гледаме напред с оптимизъм и увереност, че усилията да променим към добро нагласите за доброволчество си струват,” - каза Елица Баракова, изпълнителен директор на ФПББ.

Нови проекти, включени в кампанията тази есен са акциите в институт за спешна помощ „Пирогов” и планираните акции във всички градове, които за пръв път се включват в Деня на доброволчеството - сред тях има много интересни проекти, сред които инициативите „Живи книги” и „Почети ми” и фестивала за фантастични изкуства „Фантастивал” в София, както и уникалното изписване на Кирило-Методиевата азбука върху плъсти в Смолян (плъст е рядко и специфично народно изкуство).