fbpx Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ – Пловдив отбелязва 100 години от рождението на своя патрон | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ – Пловдив отбелязва 100 години от рождението на своя патрон

С тържествен концерт под мотото „Пловдив – звезди от музика“ Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в града ще отбележи 100 години от рождението на един от най-значимите български диригенти на ХХ век – Добрин Петков, патрон на престижното учебно заведение. Концертът ще се проведе на 1 септември от 20 ч. в Античен театър с вход свободен и ще представи сборен симфоничен оркестър от ученици и музиканти, завършили НУМТИ. Откривайки Есенен салон на изкуствата – Пловдив 2023, диригенти и солисти на концерта ще бъдат също възпитаници на школото, които се радват на международна кариера и признание. Концертът се финансира от Община Пловдив по проект "Пловдив - звезди от музика" по Компонент 1 от Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от календара на културните събития на Община Пловдив за 2023 г.

Създаденото през 1945 г. училище носи името на големия диригент Добрин Петков от 1995 г. През годините се утвърждава като водеща образователна институция, която не само предоставя качествено образование, но и организира и провежда редица престижни събития и конкурси, като Конкурса за млади изпълнители на оркестрови инструменти „Добрин Петков“, Клавирния конкурс „Шуман – Брамс“, Конкурса за ударни инструменти „Пендим“ и Конкурса за млади китаристи „Валентин Вълчев“.

На концерта „Пловдив – звезди от музика“ в знак на почит към живота и творчеството на Добрин Петков сборният симфоничен оркестър на НУМТИ ще изпълни Увертюра към операта „Силата на съдбата“ на Джузепе Верди, Песен от „Българска сюита“ на Панчо Владигеров, Фарандола от сюита „Арлезианката“ на Жорж Бизе, Рапсодия „Циганка“ на Морис Равел и Концерт за пиано и оркестър № 5 Op. 73 Es dur на Лудвиг ван Бетовен.

Солисти на тържествения концерт ще бъдат Емма Тахмизян (САЩ) – пиано, и Мони Симеонов (САЩ) – цигулка, двама виртуозни изпълнители с международна репутация, завършили НУМТИ. На диригентския пулт ще се изявят Найден Тодоров и Константин Добройков, също възпитаници на училището, което с гордост носи името на Добрин Петков.

Повече информация на:

http://plovdivmusicschool.wordpress.com