fbpx Над 10 000 души са посетили българския павилион на Венецианското биенале | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Над 10 000 души са посетили българския павилион на Венецианското биенале

Независимо, че е разположен извън основните локации на Венецианското биенале - Giardini и Arsenale, българският павилион се превърна в притегателна сила за много любители на архитектурата и изкуството. Mнoгo oт посетителите ca cпoдeлили своите впечатления от темата на павилиона „Образованието е придвижване от тъмнина към светлина“ в книгата за отзиви. Cpeд тяx ce cpeщaт ĸaĸтo cилни eмoции, тaĸa и ĸoнcтpyĸтивни пpeдлoжeния и мoтивиpaни мнeния.
Концепцията на павилиона засяга демографската криза у нас, големият брой изоставени училища и изследва възможностите за възраждане на тези райони. 

Авторите на проекта организираха няколко събития, в които бе разисквана ролята на архитектурата и урбанизацията във възстановяването на обезлюдените райони. Изследваха възможностите за внедряване на технологии и развитие на малките и изоставени населени места. Предложени бяха разнообразни решения, като създаването на нови пространства, културни центрове, туристически обекти и подкрепа за местното производство и различни източници на енергия.
Оригиналната концепция за образованието в съчетание с хореография, отличаваща се с автентични мебели от България осигури висока оценка на българския проект от най-голямата и популярна медийна платформа за култура и съвременно изкуство в Италия – Artribune. 

Проектът „Образованието е придвижване от тъмнина към светлина“ на архитектите от POV Architects бе избран след национален конкурс, организиран от Министерството на културата, Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите. 

Според кураторите, в пустеещите сгради може да се вдъхне нов живот, затова чрез павилиона те искат да предоставят платформа за дискусия и обмен на информация.
Българският павилион ще може да бъде разгледан от гостите на Биеналето за архитектура до 26 ноември тази година.