fbpx Над 1,63 млрд. лв. е добавената стойност на Kaufland за българската икономика | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Над 1,63 млрд. лв. е добавената стойност на Kaufland за българската икономика

Над 1,63 млрд. лева е добавената стойност на Kaufland за българската икономика. Това показват данните от втория доклад за оценката на нетното въздействие на дейността на компанията върху природния, социалния и икономическия капитал в България. Kaufland продължава да бъде първата компания в България, която публично оповестява подобна нетна оценка.

„Вярвам, че с добрия пример, който даваме, ще накараме да ни последват и други отговорни компании в страната, които като нас приемат за свой дълг добавянето на стойност към всичко, което правят.“, каза Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България, на публичното представяне на доклада днес.

Обхватът на изследването включва както преките въздействия на ритейлъра, така и въздействията на търговците, които се помещават под покривите на хипермаркетите на Kaufland (т. нар. концесионери), непреките въздействия на доставчиците, допълнителните въздействия на доставчиците на доставчиците на компанията и предизвиканите въздействия от харченето на заплатите на служителите на Kaufland и на всички доставчици и производители по веригата на доставките.

Според доклада едно работно място в Kaufland България поддържа над 5 други в българската икономика. Икономическата дейност на Kaufland България в страната допринася за създаването и поддържането на 41 321 работни места. За сравнение, поддържаните работни места от Kaufland през 2019 г. са с близо 25% по-малко;

Всеки 100 лева, похарчени в Kaufland, създават допълнителна стойност за българската икономика и общество в размер на 71,7 лева.

В населените места извън големите градове, Kaufland често представлява единственото място, където разнообразни бизнеси имат възможността да функционират. Тези бизнеси създават добавена стойност от 23,5 милиона лева за българската икономика.

Положителната стойност, която Kaufland създава, е близо 4 пъти по-висока от стойността на отрицателните екологични въздействия от дейността на компанията.