fbpx Над 22 хил. круизни туристи са посетили Видин през 2014 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Над 22 хил. круизни туристи са посетили Видин през 2014 г.

Над 22 хил. круизни туристи са посетили Видин през 2014 г. "Работим за подписването на декларация за насърчаване на речния круизен туризъм", каза министъра на туризма Николина Ангелкова с представители на местната власт и туристическия бранш от региона. Очаква се това да стане по време на срещата на министрите на туризма, която ще се проведе на 8 и 9 юни в София.

През 2015 г. се очакват 181 речни туристически кораба във Видин, което е около 10% ръст в сравнение с миналата година. "Трябва да се възползваме от тази възможност и общините да координират усилията си, за да предложат интересни обекти на тези туристи", допълни Николина Ангелкова. Областната управа последователно работи в тази посока, като са установени връзки с германската област Ортенау и е изготвен индивидуален пакет за пристигащите круизни туристи. Пакетът включва посещения на исторически и природни обекти във Видин и Белоградчик.

По данни на НСИ реализираните нощувки в област Видин през 2014 г. са били близо 46 500, от които 78% на български граждани. Средната продължителност на престоя на туристите е 1-2 нощувки. Броят на пренощувалите лица за този период е над 31 300, от които българите са били също 78%. Реализираните приходи от нощувки за миналата година са за над 1. 8 млн. лв., от които 86% са формирани от български граждани.