fbpx Над 4,5 млн. лв ще инвестира БНТ в българско кино | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Над 4,5 млн. лв ще инвестира БНТ в българско кино

Българска национална телевизия обяви предстоящото начало на новата конкурсна сесия за филмопроизоводство. На специално събитие за медии и представители от бранша, което води Анна Ангелова от „Култура.БГ“, обществената телевизия представи приоритетите в програмното съдържание, отворените позиции за новия период от 2021-2022 година и размера на финансовата подкрепа. Събитието се излъчваше на живо в двата сайта на БНТ и ще бъде достъпно и в официалния YouTube канал на телевизията.

„Инвестирането във външни филмови проекти през последните две години беше невъзможно, заради липсата на средства и натрупани дългове. Въпреки това БНТ не е спирала да произвежда българско кино и всеки може да го види в обществения ефир”, заяви Емил Кошлуков, генерален директор на телевизията. „Поредицата „БНТ представя“ и великолепният филм за „Песните на Вазов“, който направихме и излъчихме за Деня на будителите, са само част от новите реализации от нашия екип. Най-ценното за БНТ е историята, която пази и всички ние трябва да положим необходимите усилия, за да я съхраним и предадем на младото поколение. С особено внимание ще проследя проектите за екранизация на произведения по класически и съвременни български автори. Гео Милев, Елин Пелин, Йордан Йовков, Алеко Константинов, Дора Габе, Елисавета Багряна и много други знакови имена са ни оставили огромно културно наследство, което БНТ може да приюти в своя ефир. А чрез съвременните канали и да го представи пред младежката аудитория. Правят го успешно обществените телевизии в други държави и аз вярвам, че нашите автори го заслужават. Това е част от нашата мисия и проектите, които подкрепяме трябва да подпомагат този процес“, допълни Кошлуков.    

Сред заглавията, които бяха показани като малка ретроспекция са класически български филми от миналото като „На всеки километър“, „Козият рог“, Дами канят“, „Тримата от запаса“, „С деца на море“, „Капитан Петко войвода“ и др. В съвременните сериали са заглавия като „Под прикритие“, най-успешният проект досега с реализация на много чужди пазари, „Четвърта власт“, получил множество отличия, „Денят на бащата“ насочващ вниманието към социална тематика и двата семейни сериала „Островът на сините птици“ и „Румбата, аз и Роналдо“, които бързо успяха да спечелят вниманието на малките зрители. Сред филмовите заглавия, които БНТ подкрепя през последните години са „Лошо момиче“ с режисьор и сценарист Мариан Вълев, „Възвишение“ по романа на Милен Русков, „На границата“ с режисьор Станимир Трифонов, „Ага“ с режиьор и сценарист Милко Лазаров, Филмът-омнибус „8 минути и 19 секунди“, създаден по разкази на писателя Георги Господинов, „18% сиво“ с Руши Видинлиев, както и „Сцената от живота на една актриса“ с Радина Кърджилова и други.“

„Да се подкрепя българското кино е донякъде модерно и престижно. За някои. За нас то е осъзнат процес, част от обществената ни мисия. Българската национална телевизия продуцира успешни заглавия вече няколко десетилетия и затова с гордост можем да кажем, че сме домът на българското кино, заяви на представянето Антон Андонов, член на Управителния съвет на БНТ. Той подчерта, че управленският екип на телевизията е положила изключително много труд, за да подготви ново начало в областта на филмопроизвоството. „Успяхме да спасим филмови проекти, да разплатим натрупани задължения и да погледнем философията, която е в основата на телевизионното филмопроизводство. С безценната подкрепа на Обществения съвет, представители на филмовите среди и след анализи на реализираните проекти, ръководството на БНТ стартира нова сесия за филмопроизводство. Поставяме ясен акцент и търсим златното сечение между това да постигнем качествен продукт и да задоволим програмните нужди на националната телевизия, допълва Андонов.

В момента Продуцентският център СТФ „Екран“ работи по два нови сериала, които са в различен етап. Първото заглавие е „Порталът“, по чиято реализация работи Илиян Джевелеков и са в снимачен етап. Другият е с работно заглавие „Аз и моите жени“, в който сценарист е Теодора Маркова  и проектът  предстои да се снима през пролетта. БНТ е продуцент или ко-продуцент в други седем български филма, които са в различен етап на производство и съвсем скоро ще бъдат обявени първите готови проекти.

В представянето се включи и Миладин Гергов, ръководител и главен продуцент на СТФ “Екран“, който сподели вълнението си от това, че „толкова мащабно финансиране отдавна не е имало за производството, а сега е подкрепено и с програмно планиране. Той подчерта, че работата не е спирала заради липсата на ресурси и въпреки трудностите са намирани пътища за успешна реализация“, Такъв е примерът с филма „Сцени от живота на една актриса, където „БНТ е ко-продуцент, а филмът спечели наскоро 3 награди на 38-ия Фестивал на българския игрален филм „Златната роза“ 2020.