Над милиард евро инвестиции в индустриалните зони край Пловдив

Инвестиции за над 1 милиард евро са направени в индустриалните зони около Пловдив, в предприятията на повече от 60 големи компании са разкрити 12 000 работни места. Това съобщи Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг”, на конференцията „Национални стратегии за индустриално и аграрно преструктуриране“, която се проведе в рамките на Международния технически панаир в Пловдив.

Съществуващите и новоизграждащите се зони ще формират икономическа зона „Тракия“, след като осем общини подписаха договор за нейното съвместно развитие като публично-частно партньорство, съобщи Пламен Панчев. В „Тракия“ се включват промишлените комплекси в общините Куклен, Раковски и „Марица“, новият агроцентър в Калояново, новите проект за индустриална зона с високотехнологичен парк в Калековец и за парк „Образование и високи технологии“ в Пловдив. „Тракия“ ще бъде с площ 10.7 милиона кв. метра, очакват се инвестиции за още 700-800 млн. евро и 30 000 работни места, добави Пламен Панчев. Тя ще даде тласък за индустриализация на региона, развитие на земеделието, повишаване на заетостта и интегриране на малцинствата, поясни той.
Бе представен българо-белгийски проект за земеделско тържище, чиято реализация започва в началото на 2014 година. В него ще се създадат 8-10 преработвателни предприятия, като за 5 от тях вече има инвеститори, и технологичен център за хранителната индустрия. В началото мениджмънтът ще бъде поверен на експерти от Белгия. Лични консултанти ще съветват производителите, за да се осигурява качествена продукция. Ще има звено за маркетинг и експорт.

Facebook comments