fbpx Над половината българи дават пари за благотворителност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Над половината българи дават пари за благотворителност

Повече от половината българи – 57%, проявяват съчувствие към социално слабите по Коледа, показва проучване на агенция IPSOS, направено по поръчка на ПРОФИ КРЕДИТ в Полша, Чехия, Словакия и България. Това е най-високият процент сред анкетираните от четирите държави. В Полша за благотворителност дават 50% от хората, в Словакия този процент е 40, а в Чехия - 38.
Във всички страни обаче, този процент е по-нисък от миналата година, въпреки че общият размер на даренията расте.

Пари за благотворителност дават много повече жените, отколкото мъжете. Най-честата причина хората да дават пари за благотворителност са каузи, свързани с деца в социално неравностойно положение или с увреждания. Най-често по Коледа се купуват подаръци за домовете за деца.На второ място в България е помощта за възрастните хора.

Мнозинството от българите (85%) избират като най-честа форма на благотворителност дарителските SMS-и. Това е и предпочитаният начин за благотворителност за повече от половината словаци. Чехите също използват DMS съобщения, 45% от тях най-често изпращат пари на конкретни благотворителни организации. В Полша повече от половината хора даряват за благотворителност, като си купуват конкретен продукт.

Българите даряват за благотворителност най-често, но най-малко - 44% правят дарение в размер на 6-10 лв. Повече от 60 лв. дава всеки четиринадесети българин. Една пета от поляците (24%) даряват за благотворителност повече от 30 лв. Три четвърти от чехите даряват на нуждаещите се повече от 10 лв. Три четвърти от словаците изпращат за благотворителност максимум 10 евро (около 20 лв.).