fbpx Наднормените калории – бич на съвремието | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Наднормените калории – бич на съвремието

Прогресивният ръст на затлъстяването, станал един от най-активно дебатираните проблеми по отношение на съвременния начин на живот, расте и при бременните жени. Експертите са категорични, че калорийната интоксикация се превръща в епидемията на нашия век и за разлика от заразните заболявания, с които се борят фармацията и медицината, проблемът с приемането на свръхкалории всеки трябва да се справи сам.

„Това не е пандемията на инфекциозните заболявания на миналия век, това е пандемията метаболитен синдром – затлъстяване, диабет, повишено кръвно налягане и последващите от това тежки увреждания със скъсяване на живота. За разлика от старите епидемии, решаването на тази е въпрос, който се отнася до всеки от нас и е свързано с рационално, което означава умно пресметнато хранене.”, категорични са експертите.

Други тревожни факти от проведено проучването сочат, че повече от половината от анкетираните българи не спортуват изобщо, а други 8% практикуват някакъв спорт едва 2 до 3 пъти в месеца. Над 25% от сънародниците ни консумират тестени изделия за закуска, а колбасите, които според специалистите е добре да се избягват или намалят до минимум, са традиционна храна за повече от 18% от българите и то при респонденти, проявили глобална заинтересованост към начина на хранене.

„Противно на съветите на специалистите 19% от българите ядат десерт на вечеря, а 12% и на обяд. Правилното хранене през първите 1000 дни обезпечава нормалното развитие на индивида и намалява риска от възпалителни заболявания, алергии, затлъстяване, и свързаните с него заболявания през по-нататъшния живот на човека.”, категорична е доц. д-р Миглена Георгиева.

Според Световната здравна организация затлъстяването е епидемията на съвремието ни. Лошите навици на възрастните рефлектират в лошо възпитание на следващото поколение. Това важи с особена сила за бременните и майките на малки деца. Моите наблюдения сочат, че предвид увеличаване броя на жените с наднормено тегло, нараства и броя на бременните с такова, а ние вече знаем, че значително по-голям процент от жените, наддали по време на бременността си с 16 и повече килограма, остават с наднормено тегло и след това. Те раждат по-трудно, с висок риск от усложнения както за майката, така и за плода.

Храненето с тестени изделия на закуска и употребата на газирани напитки води след себе си не само ръст на килограмите, а запълване на дневната нужда от калории с храни, богати на въглехидрати и бедни на ценни минерали и витамини, изключително важни за правилното развитие на плода и малкото дете. Все по-често има бременни жени, които се хранят прекомерно, затлъстяват излишно и това е разбираемо, защото все още се следва максимата „яж за двама“, при налични поредица от научни доказателства, че през първите месеци на бременността на бъдещата родилка са необходими едва 300 калории в повече. Бебетата, родени от майки, хранещи се твърде много или нездравословно, са с по-висок риск от затлъстяване, диабет и други хронични незаразни заболявания.

Според експертите, затлъстяването и излишните килограми не са единственият резултат от нездравословния начин на живот. Прекомерното спазване на диети, гладуването и консумацията на ограничен кръг от хранителни продукти е не по-малко опасно за бъдещите майки и техните деца.

Според специалистите безотговорното отношение на някои бъдещи родители към собственото им здраве дава пряко отражение върху живота на децата им. Затова и те призоваха към отговорно отношение към създаването и отглеждането на дете. Според лекарите друга ключова грешка е безкритичното информиране от Интернет, заместило задължителните консултации със специалист.