fbpx Наемите на офисите в България са все още евтини | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Наемите на офисите в България са все още евтини

България е на 60-о място в света по общи разходи за наемане на офис с ниво 223 евро на кв.м на година според проучване на Forton. В Европа по-евтини са само Кипър, Хърватия, Естония и Македония.

Наемането на първокачествен офис в центъра на София струва на компаниите едва една десета от сумата, която биха платили в Лондон. В Ню Делхи, Индия, цената е почти пет пъти тази в българската столица. Съпоставимите разходи във Варшава са със 77% по-високи, в Будапеща и Букурещ – съответно с 35% и 34%.

В София общият годишен разход за наемане на офис възлиза на 223 евро на кв.м. Той включва базовият наем за офис в централния бизнес район на града (12.5 евро на кв.м месечно в края на 2013 г.), добавки за идеални части в общите части на проекта, такси за поддръжка и управление и типичните разходи за консумативи като енергия и вода.

Лондонският район Уест Енд е най-скъпият офис пазар за втора поредна година. Британската столица запазва титлата си пред подгласника Хонконг с годишен разход за офис 2122 евро на кв.м. Москва е на второ място в Европа и на трето в света с наем 1432 евро на кв.м годишно. Наемите на офиси по света се придвижиха нагоре с 3% през 2013 г., третата поредна година на сходно представяне.

В региона на Европа, Близкия Изток и Африка те също са нараснали с 3%, най-силният растеж от 2008 г. насам. Според Cushman & Wakefield има условия ръстът да продължи заради недостига на висококачествени площи в някои от основните делови центрове като Лондон и Франкфурт и увеличеното търсене.