fbpx Накъде върви есенното кредитиране? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Накъде върви есенното кредитиране?

Колкото и да е странно се оказва, че пазарът на ипотечни кредити в страната е бил активен през традиционно слабия за икономиката месец август. Тези резултати са от данни на КредитЦентър. По-големият обем отпуснати ипотечни кредити до голяма степен се дължи на удължения срок за усвояване, който през 2010 година се движи между 2 и 3 месеца. Тенденцията се дължи от една страна на трайно установилите се нови правила на пазара – процедурата започва от предварително одобрение, едва след това купувачите избират имот и стартират реалните стъпки към получаване на финансирането.
Активността на кредитните институции привлече клиенти, но през последните три месеца едва 16% от изпратилите запитвания са отговаряли на критериите на банките за исканото от тях финансиране.

Основни грешки, които създават проблеми на кредитополучателите:

- Сключват предварителен договор за покупко-продажба на имота и едва тогава стартират търсенето на кредит. Често тези клиенти срещат отказ поради несъответствие между доходите и очакванията си за размера на външното финансиране.
- Надценяват възможностите си като избират по-голям и по-скъп имот от това, за което могат да плащат.
- Очакват по-голям процент финансиране от този, който банката счита за приемлив и нерисков за конкретния клиент.

През последните месеци клиентите се сблъскват и с един независещ от тях проблем – експертните оценки, на базата на които се определя размерът на кредита, са по-ниски от сумата, за която се купува имотът. Оценителите са все още предпазливи в определянето на справедлива пазарна стойност и за имоти в квартали с лоша инфраструктура, по-слабо търсене, лоши транспортни връзки и др. подхождат по-консервативно. Те определят пазарна стойност, която е по-ниска от стойността, която купувачът реално заплаща на продавача на имота. Подценяването на имотите е един вид защита за финансиращите институции, но създава проблеми на клиентите купувачи, защото получават одобрение за по-малък от очаквания от тях кредит.

„Нагласите на потребителите са точно на другия полюс,”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър. „Все по-често те изразяват оптимизма си, като настояват кредитът, който избират, да е за кратък срок, с минимално оскъпяване и без такса за предсрочно погасяване. Те отново вярват, че доходите им ще нарастват и ще могат да върнат сумата на банката по-бързо.”

Очакванията на експертите са и интересът, и отпуснатите кредити да растат през предстоящите месеци, допълнително стимулирани от есенните промоции на банките. В рамките на специалните предложения лихвите по ипотечните заеми паднаха до около 7 – 7.5% за кредити в евро и под 9% за тези в лева. Атрактивните предложения за нови клиенти е възможно в дългосрочен план да повдигнат въпроса за рефинансирането и предоговарянето на старите задължения.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през месец август бележи умерен ръст и достига 29 855 евро. По-съществен ръст се наблюдава в средния размер на изтеглените ипотечни кредити в София – през август той е 37 644 евро. Най-много е нараснал средният размер в морската столица – с близо 6000 евро в рамките на месец.

Около 92% от отпуснатите заеми са целеви за покупка на имот и едва 8% за лично ползване. Част от тези сделки са за покупка на терени, които не се финансират целево, други за бизнес, рефинансиране на задължения или сериозен ремонт.

Финансирането на около 50% от цената, което се счита за най-малко рисково, е било и най-масово през август. Близо ¼ от всички сделки са се движели около този параметър. Само с 0.1% по-малко са сделките, финансирани на 70% до 80%, а малко над 4% от кредитополучателите са прибегнали до финансиране на 80% до 90% от цената на имота.