fbpx Наложени глоби за пушене на закрити обществени места | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Наложени глоби за пушене на закрити обществени места

Здравните инспектори наложиха санкции за 276 120 лв за неспазване на забраните за тютюнопушене в закритите обществени места. Издадени са 4305 предписания и 1363 наказателни постановления, санкционирани са 951 лица и 412 собственици и работодатели при 161 717 проверки на територията на цялата страна. Най-много са нарушенията в Хасково където са направени 1 167 предписания, следват Бургас - с 551 предписания и Добрич – с 400. Най-много наказателни постановления са издадени от столичната Регионална здравна инспекция, следвани от инспекциите от Софийска област, Хасково, Монтана, Пазарджик и Бургас. Най-често проверяващите са констатирали нарушения в ресторанти, питейни заведения, кафенета и кафе-клубове.

Неспазване на изискванията има и в лечебни заведения от болничната и извънболнична помощ, фризьорски и козметични салони,хотели, фитнес зали и игрални зали. Най-малък е броя на нарушенията в закрити работни помещения - училища, детски градини, кметства и търговски обекти. Най-честите нарушения са за тютюнопушене извън регламентираните за това места, както и липсата на задължителни обозначения на самостоятелни помещения за пушене в обектите. Сред неспазваните изисквания са също недостатъчната изолация на помещенията, в които се допуска тютюнопушене, липсата на задължителна и постоянно работеща вентилационна система или проблеми с нейната ефективност. Здравните инспектори са констатирали също редица случаи, когато в местата за тютюнопушене са били допускани лица под 18 години.

Данните показват, че сега съществуващите забрани за тютюнопушене на практика не защитават добре здравето на хората. Това наложи Министерство на здравеопазването да изготви промени в Закона за здравето, в които се предлага пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Законопроектът беше одобрен от правителството в края на 2011 г. и в момента се разглежда в Народното събрание.