fbpx Нараснали продажби на външни системи за съхранение на данни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нараснали продажби на външни системи за съхранение на данни

С почти 80% са нараснали продажбите на външни системи (сторидж) за съхранение на данни у нас през последното тримесечие на 2014 г. В това време пазарът на сторидж Централна и Източна Европа (ЦИЕ) бележи спад през същия период, показва анализ на IDC. Забавеният темп на растеж се дължи на събитията в Украйна и наложените санкции на Русия, в допълнение към падащите цени на петрола и газта.

Стагнацията на пазара, изразена в намаляващи ИТ инвестиции, ще продължи поне до края на 2015 г. ИТ пазарите в Полша и балканските страни са по-слабо засегнати, благодарение на поддържаните от правителствата проекти и инвестиционната активност в частния сектор.

Инвестициите на малкия и среден бизнес в сторидж системи от начално ниво движат пазара в региона на ЦИЕ. Производителите налагат продукти от нисък клас с цени до 25 хил. долара, за да компенсират липсата на големи сделки. Продажбите в средния сегмент се възстановяват бавно, а в горния край на пазара се наблюдава спад.

Решенията от среден клас ще бъдат фактор за растеж на пазара в бъдеще, тъй като крайните потребителски организации и доставчиците на услуги ще започнат да инвестират хабридни флаш-сторидж масиви (HFAs) като гръбнак на своите центрове за данни.

Лидерите EMC, HP и IBM държат заедно под 70% от пазара на външен сторидж в ЦИЕ, като само EMC бележи ръст на годишна база. Huawei постига най-високия ръст, в резултат на експанзията на корпоративния си бизнес в Европа. Малките производители като цяло имат добро тримесечие, тъй като бизнесът им е по-слабо зависим от големите инфраструктурни проекти.