fbpx Наравно с останалите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Наравно с останалите

етикети

Ето, че най-сетне имах възможността да покарам автомобил от китайската марка Great Wall, към чиято има интерес в България най-вече заради това, че започна производството на автомобили у нас. Сериозната инвестиция на Litex в ловешкото село Баховица трябва да започне да събира плодове, защото първите автомобили произведени у нас вече са факт.
С тестови автомобил на малкия градски модел VoleexC10, но произведен в Китай, изминах около 580 км. в различни пътни ситуации. Бях тръгнала с доста „празна кошница” и голямо любопитство, като повечето българи, които имат специално отношение, когато се каже „made in China”. Тук трябва да отбележа, че всъщност доста слабо познаваме китайската продукция като цяло и то благодарение на родни търговци, които внасят най-евтините стоки у нас (в специална поредица от първа ръка представихме какви са типовете китайски компании и как трябва да се търгува с тях).

Дизайн

 

Още когато за първи път видях Voleex на един от световните салони ми стана симпатичен. Сега в реална обстановка стоеше още по-добре. Острите специфични линии на фаровете са насочени към централната решетка, тип пчелна пита и отлично кореспондират с емблемата на марката. Под тях са и фаровете за мъгла. Моделът се предлага и доста по-авангардна предна решетка, ако предпочитате. Въпреки, че профилът няма много динамична линия, стои добре и компактно – Voleex е дълъг 3810 мм, което му дава отлично предимство при паркиране. Останах изненадана, че докато паркирах бях подпомогната от четири сензорен парктроник, който влиза в стандартното оборудване. Изобщо всичко, което ще изброявам по-нататък, също е стандарт и именно това прави много сериозно впечатление. 15-цоловите алуминиеви лети джанти и вградените в страничните огледала светодиодни мигачи допринасят за модерното излъчване на автомобила. Ясно очертан спойлер, в който е вграден третия стоп, също със заострена форма, дава завършен вид на автомобила. Леко ме изненада багажната врата, която трябваше с повече замах да затварям, защото „може би уплътненията още не са слегнали”, но пък съм убедена, че в родното производство този проблем няма да го има!

 

 
Интериор

 

Интериорът се оказа съвсем много приветлив . Пластмасовите материали са приятни на допир. Централната конзола е оформена семпло, но много лесно за боравене с копчетата и бутоните. Две ниши, едната от които е с вратичка събират доста дреболии. Аудиосистемата е с 6 високоговорителя и усилвател 4х40W. В допълнение има USB порт, което ми даде възможност да слушам любимата си музика на флаш памет, както и да заредя мобилния си телефон, докато пътувах. Ако предпочитате любимия диск, имате и CD устройство. В изключително горещите дни, в който пътувах, климатикът се справи много добре, въпреки, че от предното стъкло напичаше здраво. Това, което отчитам като сериозен минус е липсата на какъвто и да е борд компютър и термометър. Така, докато пътувах стоях в неведение за разхода на гориво и оставащи километри до зареждане. В днешно време да смяташ по чертичките на резервоара, някак не стои сериозно. Но в разговор с производителя разбрах, че в момента работят именно в тази посока и може би скоро ще излязат от поточната линия и автомобили с борд компютър. На цялото високо базово ниво на оборудване, е просто задължителен.

 

 

Voleex се предлага с пълен ел.пакет – за страничните огледала, които могат и да се прибират, за страничните прозорци, като и четирите се командват и от шофьора, както и централно заключване.
Шофьорската седалка освен напред-назад се регулира и прецизно по височина, така както и волана. Въпреки че автомобилът изглежда компактен, има достатъчно място за задните пътници (разбира се, без разточителство). Практично решение е това, че ако е нужно да превозите по-обемист товар, седалките са на релси и се местят напред. Делимата облегалка се сваля и образува максимален товарен обем от 1100 л. В нормално положение багажното пространство предоставя 330л, разделени на две нива.

 

 

 

Двигател и пътно поведение

 

Изключително доволна останах от 1,5 литровия бензинов, 4-цилиндров редови мотор с 97 к.с. (моделът се предлага за сега само с този мотор). Той е с променливи фази на газоразпределението и електронно управление на запалването. Тествах силата му по острите завои до с. Бистрица (до която върлуваше пожарът на Витоша), което е сериозно изпитание за всеки автомобил. Справи се отлично, без да изпадам в паника, че няма да взема поредния обратен, стръмен завой. Самото поведение на автомобила също е добро, без очаквания за състезател. Известно плъзгане на задната част усетих в някои от по-трудните завои. На магистралата автомобилът се справи отлично. Дори при няколко изпреварвания не се наложи да слеза на по-ниска предавка.

Единствено, че над 110 км/ч става по-шумен. Автомобилът, който управлявах, бе с една специална опция – фабрична газова уредба, която е с течно впръскване на горивото . Това води до прецизно подаване на горивото, по-нисък разход и насищане на горивната камера. Съответно двигателят е с увеличена мощ и въртящ момент. Тази система специално е разработена за GreatWall. Така производителят казва, че при днешните цени на газта за 100 лв. може да изминете почти 1000 км. Като правих груба сметка по „изгорените” чертички на газовия разходомер, сметката излиза вярна. Средният разход на бензин го дават около 7,5л/100 км. (Ето защо трябва борд компютър!) Цената на газовата уредба (Lovato) е 2249 лв. Негативът при нейното наличие е, че някъде трябва да държите резервната временна гума – това някъде е в багажника, като намалявате сериозно обема или пък в купето отзад, ако сте само двама пътници, или рискувате че няма да скъсате гума и ще се справите само с кит с пяна и компресор за напомпване. (за стотиците хиляди изминати километри не ми се случвало да пукам гума, но един път се случва...)

 

 

Заключение

Определено VoleexC10 напълни много празната ми кошница за очаквания. С богатото си стандартно оборудване, добро пътно поведение и цена за родното производство (без 10 лв. 15 хиляди) си заслужава. Остава времето да покаже какво ще разкаже за себе си този автомобил след една, две или 5 години...?