fbpx Най-търсените златни монети през октомври 2022 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Най-търсените златни монети през октомври 2022

През цялата история на златото се е гледало като на ценен метал. Неговият уникален и красив блясък и инвестиционна стойност, го прави важна част от диверсифицираното портфолио. Но освен функционален актив, златото притежава и колекционерска стойност, добре видима в лимитираните колекции монети от 1 унция.

Дългоочакваната серия „Големите 5“ е вече налична на Българския пазар и се изчерпва бързо. Първото издание на серия „Големите 5“ се случи през 2019 г. чрез ограничен тираж от 15 000 сребърни монети. Сега новата серия с първата си 24-каратова златна монета Африкански слон се очаква да бъде дори по-успешна от своя сребърен предшественик, съобщават от Тавекс. 

Тази вълнуваща нова серия е първото предложение за златни инвестиционни монети, откакто през 1967 г. е представен 22-каратовият Кругерранд. Заедно с Американския орел, Кругеррандът е една от най-старите съвременни инвестиционни монети. Силно ликвидна в цял свят. През 80-те години тя представлява 90 % от всички инвестиционни монети на световния пазар. Но 10 години по-късно - през 90-те, бива забранена от редица западни държави, поради асоциация с Апартейда. Това води до завземане на голяма част от нейния пазарен дял от останалите монетни дворове. Въпреки това и днес тя остава една от 7-те най-предпочитани модерни инвестиционни монети от 1 тройунция в света.

Златните монети от гамата са производство на Prestige Bullion, съвместно предприятие между Южноафриканския монетен двор и рафинерията Ранд - една от 10-те най-големи рафинерии за злато в света. Те отдават чест на уникалното природно наследство, сила и красота на Африка. Животните, известни като „Големите пет“, всяко от които ще бъде изобразено на самостоятелна монета от колекцията, са посланици на богатата култура на континента. Това придава допълнителна, още-по висока ценност на тази уникална серия от монети.

Гамата „Големите 5“ от 24-каратови златни монети предлага вълнуваща нова опция за обогатяване на инвестиционното портфолио и запазване на трайно богатство. Нова 24-каратова златна монета „Големите 5“ ще бъде въвеждана на всеки пет години, като се започне със слона, последван от лъва, носорога, леопарда и накрая бивола.