fbpx Най-висока оценка за българско вино от световен топ критик | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Най-висока оценка за българско вино от световен топ критик

Най-висока оценка за българско вино от световен топ критик

Най-висока оценка за българско вино до сега даде топ-критикът на вина Робърт Пакър за Катаржина Резерва 2008-2009. За първи път българско вино е оценено с 91 точки от експертния сайт за най-добрите вина в света Wine Advocate. Миналата година Катаржина Резерва 2007 получи престижните 90 точки и е най-високо оцененото българско вино от критик на Паркър. Виното е дегустирано от Марк Скуайърс, отговарящ за България, Гърция, Румъния, Кипър и Ливан. Тази година успехът е двоен. Катаржина Резерва 2008 и 2009 получава заветните 91 точки и попада в катерогията „еxceptional” – изключителни.

„ Триото на Катаржина Резерва 07-08-09 e впечатляващо послание за тази изба и целия регион Катаржина Естейт е известно име за тези, които следят българското вино. Техните вина поддържат постоянно високо качество и са вината, които започнаха да променят начина, по който хората гледат на България”, коментира Марк Скуайърс.

Паркър е най-неподкупния и обективен в оценките си винен критик, от който винарите имат респект. Именно тези му две качества го правят дегустатор номер едно, а името му се е превърнало в легенда. Той оценява вината по своя собствена система, със скала за оценка от 0 до 100 точки. Вината обаче, които той дегустира са от района на Бoрдо, Рона и Калифорния. За всички останали краища на света той е създал екип от критици, който публикуват своите рецензии в пристижното списание Wine Advocate, на което той е автор.

Друга висока оценка от 88 тази година получи и винарска изба Беса Валей за Резерва Енира, 2008.

Facebook коментари