fbpx Наздраве с тъмна бира! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Наздраве с тъмна бира!

С много тъмна бира, произведаща се в България, бе открит есенният салон на тъмното пиво. Председателят на Съюза на пивоварите Владимир Иванов представи марките, които произвеждат такова пиво. Тъмната бира се приготвя у нас сравнително от скоро – само от 20 години. Според Владимир Иванов тъмната бира вече има свой кръг от истински ценители, а тенденцията е с годините те все повече да се увеличават.
Освен, че е изключително подходящо за консумация през зимния сезон, според редица научни доказателства тъмното пиво е богато на полезни за човешкия организъм вещества. Както светлата бира, тъмните марки също съдържат антиоксиданти, феноли и флаваноиди, минерали, витамини от групата В.

Спицифичният вкус на този вид бира се дължи на технологията и рецептурата на производство и най-вече на използването на уникални съчетания от тъмни, карамелени и светли видове малц. Традиционно през зимните месеци консумацията на тъмни бири в страната заема около 9% от общото потребление на пиво. Температурата, при която ароматите на тъмното пиво се усещат най-пълноценно е 10 – 12 градуса.

Приятният карамелен вкус и по-голямата плътност на тъмната бира я правят изключително ценна и екстравагантна съставка в кулинарията. Според познавачите и следвайки традициите на типичните бирени държави като Белгия и Германия, една от най-уникалните и изискани комбинации е тъмно пиво да се дегустира с шоколад.