fbpx Не успяха да излъчат сомелиер на България за 2012 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Не успяха да излъчат сомелиер на България за 2012 г.

 

Снощи се състоя официалната церемония по награждаване на финалистите от конкурса Сомелиер на България за 2012г. Безпрецедентно до сега обаче, Българската асоциация на сомелиерите след много оспорвана борба, не успя да излъчи финалист, защото двама от претендентите - Георги Михов (миналогодишен победител) и Вихрен Велков получиха равен брой точки. По регламент победителят ще представи България на Европейското състезание през 2013 г., както и ще има възможност да се кандидатира за участие на Световния конкурс за "Най-добър сомелиер на света" през 2016 г. Затова ще бъде организиран допълнително тур за двамата претенденти след две седмици, при който вече ще се излъчи финалист. По думите на председателя на асоциацията Мария Йорданова и четиримата финалисти са на много добро ниво и всеки от тях може да се състезава на световната сцена. Другите двама финалисти са Живка Тренчева от ресторант „Пасторан”, София и Владислав Димитров, ресторант „ Голдън Тюлип”, Варна.

В регионалните кръгове на конкурса, който стартира от месец март, се включиха около 50 сомелиера от цяла България. Те бяха оценявани от 10 членно компетентно жури от Българската асоциация на сомелиерите и преминаха през няколко кръга на оценка. По време на изпита сомелиерите дегустирха два вида бяло и червено вино с цел разпознаване на сорта, годината на производство и регион; отгатване на 7 вида високоалкохолни напитки в непрозрачна чаша, разпознаване в чаша от черно стъкло на бяло и червено вино – аромат и вкус; разливане на шампанско, декантиране, дегустация на френско шампанско и българско пенливо вино, препоръка на подходящо вино към храна от петстепенно меню и накрая петминутно есе на тема “IN VINO VERITAS”.

Тази година партньор и съорганизатор на конкурса бе винарска изба Катаржина Естейт. Въпреки че все още няма победител и четиримата участници получиха специалните грамоти на избата. Десетките гости, присъстващи на церемонията отпиха от най-добрите вина на Катаржина, като между тях бяха и най-новите червени попълнения - Еncore Malbec и Le Voyage – Cabernet Franc & Syrah.