fbpx Нери Карра: Доброто образование е в основата на всеки бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нери Карра: Доброто образование е в основата на всеки бизнес

 

Въпреки, че в България името на Нери Карра не е толкова известно, то по света чантите с марка Neri Karra имат много почитатели. Повечето от тях са динамични хора, които търсят високо качество, съчетано с практичност и изисканост, и достъпна цена. Коя е всъщност Нери Карра и каква е нейната история на успешен предприемач, споделя самата тя.

Нери, как се роди бранда Neri Karra? С каква инвестиция започнахте? Какви бяха първите стъпки?

- Нашата марка Neri Karra се роди през 1989 г., когато емигрираме от България в Турция. Тръгнахме само с два куфара. На 11 години стоях на границата между България и Истанбул и гледайки хаоса около мен, отчаянието и паниката в очите на майка ми, реших, че трябва да намеря успешна реализация, за да мога да осигуря по-добър живот за мен и моите близки. В този момент осъзнах, че за да се случи това, първо ми е нужно добро образование. Въпреки че започнах да посещавам училище в много беден квартал в Истанбул - бяхме 83-ма ученика в една класна стая - бях изцяло фокусирана в това да бъда най-добрата ученичка и да се възползвам максимално от образованието ми, за да създам този по-добър живот на мен и своето семейство.

По това време родителите ми работеха на няколко места едновременно, включително продаваха платове и кожи за Русия, а аз от 15-16 годишна възраст работех като преводач, като развеждах турски производители на кожи по италиански изложения. Също така им помагах с брандинга и създават ПР за техните марки, въпреки, че нито го бях учила, нито да имах нужния опит.

Мечтата ми да уча в университет се осъществи, когато получих финансова помощ от престижен университет в САЩ. Завърших само за две години и половина и реших да се върна в Истанбул, за да стартирам семейния бизнес. Идеята за Neri Karra се роди още преди да вляза в колеж и се избистри докато бях в Щатите, вдъхновена от „Американската мечта“. Именно затова се върнах в Истанбул и с изключително малко капитал създадохме първата мостра от нашата колекция. Беше издържана до най-малкия бод от качествена италианска кожа. Искахме всичко да е като по учебник – с много внимание към етиката и ценностите. Правенето на пари никога не е било самоцел. Стараехме се да създаваме красота, да обръщаме внимание и на най-малкия детайл – принципи, на които и до днес не изневеряваме.

 

Защо избрахте точно да създавате чанти, има ли някаква специална любов към този аксесоар?

- Първите ни продукти бяха малки кожени изделия – портфейли, кейсове за телефони, ключодържатели. Изработването на чанти е само част от нашия бизнес и определено не е главната. Всъщност аз работя в кожарската промишленост заради начинът, по който се разви живота ми и търсенето на пазара. Е, в България дядо ми правеше седла за конете и като малко момиче го наблюдавах как работи с кожата, а баба ми беше шивачка и правеше рокли. Така че, за да отговоря на въпроса Ви, не мога да кажа, че има някаква „мистична” любов към чантите, а по-скоро любов към всяко нещо, с което се захвана.

Към какъв таргет са ориентирани вашите продукти?

- Чантите, които правим са за дамите и за мъжете, които водят динамичен живот, оценяват качеството и добрата изработка. Те са хора, които имат високо самочувствие и амбиция, и освен красотата, търсят и практичността. Всичко това трябва да бъде обмислено много добре предварително, така че една дама например, да усеща практичността в разполагането на телефон, кредитни карти, червило и други важни неща.

 

Как се създава разпознаваем по света бранд в този изключително конкурентен сегмент? Какъв маркетинг развивате?

- Може да звучи странно, но аз не плащам за маркетинг или ПР. Моят бран се разпространява от уста на уста. Аз лично управлявам всичките акаунти в социалните мрежи и не плащам на блогъри да постват снимки на чантите ми. Затова пък доста клиенти го правят съвсем спонтанно. Успехът ми се дължи на автентичността, уповавайки се на моите ценности и на това да бъда себе си.

 

С какво се отличават чантите Neri Karra? Какъв е процесът на създаването им?

- Процесът за създаването на една чанта е изключително дълъг. Отнема близо 8-9 месеца – от идеята, през скиците, до доставката на материалите и производството. Много хора се ме търсят, за да произвеждам чанти за тях, защото често си мислят, че това става за седмица. Всъщност предполагам, че може, но мисля, че така може да пожънеш голям успех. Ние отделяме много време на детайлите и сега, докато говорим с Вас, екипът ми е в Милано на изложението Lineappelle, за да избере кожи за есенната колекция през 2018.
Друг важен аспект, който допълва нашата уникалност, е уважението, което показваме към хората, с които работим. Имаме стотици майстори, които работят за нас, и всеки от тях е като част от семейството. Повечето са с нас още от първия ден, което за мен говори много. Също така в нашата компания наемаме много жени и всички са на ръководни позиции. Моето мото е „Любовта е видима“, защото искрено вярвам, че любовта, която влагаш в дадено нещо рефлектира на крайния продукт.

Имате магазин в родния Асеновград, не мислите ли да отворите и в столицата?

- Имахме магазин в София и до днес получаваме мейли с искания да отворим пак. Може би ще се случи в бъдеще, но за момента не е на дневен ред. Имаме добре развита онлайн платформа, през която всеки наш клиент може да закупи нашите продукти.

 

Сега, вие живеете в Париж, защо избрахте този космополитен и в същото време скъп град?

- В допълнение на това да съм предприемач, аз също така съм и академик. Завърших докторантура в университета в Кембридж, работих повече от 10 години в академичната среда с някои от най-добрите колеги и университети в Лондон. Предложиха ми позиция за професор в училището по бизнес в Париж, Франция. Това е причината сега да живея тук.

Вие се занимавате и с академична дейност, разкажете малко повече за тази част от вашия живот…

- Завърших докторантура в университета в Кеймбридж и повече от 10 години бях в академична среда в Лондон. След това ми предложиха ми позиция на професор в училището по бизнес в Париж, Франция, затова и сега живея там. Преподавам бизнес стратегии и предприемачество, с по-тясна специализация по мода и луксозни марки. Имам написани книги, публикации на статии в някои от най-добрите списания за мениджмънт, лектор съм на конференции, където говоря за проучванията ми. Обичам академичната среда, защото образованието е в основата на Neri Karra. Нямаше да съм тук днес, ако не бях положила много труд за него. Освен това студентите ме вдъхновяват. Обичам да уча постоянно, да споделям и да преподавам. Благодарна съм, че имам тази възможност.

 

На 24.02.2017 г. в Истанбул, Нери Карра получи наградата за успешен предприемач на престижните The Study UK Alumni Awards, организирани от Британския съвет в Турция. Тя е избрана измежду 1200 номинирани,  завършили в престижни университети във Великобритания. Нери е избрана за нейната “активност в започването и развитието на иновативни бизнес възможности, които имат потенциал за силен растеж."